България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на "Ел Би Булгарикум": Търсим максимално качество, ще опитаме да задържим цените

Изтече срокът за офертите за суровини, финансовата част е водеща, подчерта Ивайло Лилов

26.10.2023 | 08:30 Редактор: Елеонора Танева

"Ел Би Булгарикум" предлага нова схема на системата за доставка на млякото, което се ползва суровина за млечните продукти. 

"До настоящия момент имаше пряко договаряне с доставчици, което не е гарантирало публичност и необходимите количества суровина. Офертите са събирани от определен кръг производители. Сега всички могат да участват. Вчера изтече крайният срок за подаване на офертите. В рамките на следващите дни ще се разгледат. Цената е водеща, най-големият разход е за суровината, това ще бъде водещо за определяне на цените на продуктите, които предлагаме", каза директорът на държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов в студиото на "България сутрин". 

Той посочи, че сега желаещите да доставят мляко са повече. По думите му компромис с качеството няма да се прави.

"Търсим максимално качество с високи критерии и минимална надценка, за да се опитаме да задържим цените. Заварих празни складове. За да узрее продуктът по цялата технология е необходим месец и половина, ще имаме реален резултат след толкова време. При възможност цените ще паднат, като преценим кои дейности могат да се оптимизират", увери Лилов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че за да се стигне до празни складове е имало комбинация от причини - основната - търсенето и потреблението е било много повече от производството, което е имало дружеството. 

В момента няма наличности в складовете и вяска нов партида излиза на пазара. Директорът на "Ел Би Булгарикум" увери, че до половин година ще стабилизира дружеството. 

Гледайте целия разговор във видеото.