Производителите на овче сирене с краве мляко няма да бъдат наказвани

Сключили са споразумение с проверяващите от Комисията за защита на конкуренцията

10.10.2023 | 13:49 Редактор: Толя Стоянова

Производителите на млечни продукти, които правят овче сирене с краве мляко, няма да бъдат наказани, защото са сключили споразумение с проверяващите от Комисията за защита на конкуренцията. Това заявиха от Национална асоциация на млекопреработвателите, позовавайки се на документи.

"Влязох в сайта на Комисията за защита на конкуренцията и качените там документи ме обезпокоиха. Основната мотивация на председателя на Комисията да задвижи процедурата със заповед от 30 септември е на база на сигнал от организацията на потребителите "За достъпна и качествена храна". Агенцията по храните се е задвижила. Пробите са потвърдили несъответствие, при което процедурата е приключила със споразумение, за да не бъдат наказани", коментира Владислав Михайлов от Национална асоциация на млекопреработвателите.

"Право да взима проби на млечни продукти има само Агенцията по храните. Гражданите също могат да го направят, но в присъствие на проверяващия орган. Всеки един потребител би следвало да има правото да вземе, да го занесе в лаборатория", добави Михайлов.

Александра Поповае управител на магазин за млечни продукти и често ѝ се случва граждани да вземат проби от продуктите. "Имахме клиентка, която си взе сирене и го е занесла в лаборатория за изследване, върна се и каза, че сиреното е 100% козе", разказа Александра.

"Млечните продукти, които предлагаме в нашия магазин, са от малки мандри в страната, собствено производство. Те контролират яденето на животните и млякото, което добиват. Знаем процеса на производство, виждали сме ги, ходили сме в мандрата. Можем да гарантираме качеството", подчерта Попова.

Производителите на млечни продукти са категорични, че етикирането на хранителните продукти трябва да бъде ясно и неподвеждащо потребителите.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
Козела
преди 6 месеца
3
3 rate up comment rate down comment 0
Иванчо от приказкит
преди 6 месеца
В таз наша държава всичко може тези дето се занимават с качеството на храните дори и панирано *** да ти предложат в магазина контрольорите ще кажат че става за ядене тъй че по добре да ги закрият тези експерти и без това нищо не допринасят за качеството на храните Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Будала
преди 6 месеца
Крадците пак минават метър. Поне да бяхте им казали имената, аман от срамежливост. Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 6 месеца
Защо фирми,които са мамели потребителите, с цел незаконна печалба няма да бъдат санкционирани? Няма ли край това подкупване? И с какво прави се сключва това споразумение ,което според мен и напълно незеконно! Сигнализирай за неуместен коментар