България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЕК иска евтини жилища за младите българи - какво ще направят общините?

Трябва да има много ясни и прозрачни процедури, подчерта Росица Стелиянова

17.10.2023 | 08:39 Редактор: Толя Стоянова

Европейската комисия предлага България да осигури евтини жилища за младите хора. Мярката трябва да бъде наложена във връзка с решаването на проблемите с демографската криза, която е много сериозна в страната ни.

"Демографската криза се задълбочава много. България е една от страните, които е най-заплашена. Много анализи показват, че България е с най-бързо топящо се население. Повечето млади хора са заминали в чужбина, имаме висока смъртност и ниска раждаемост", заяви директорът на "Програми и проекти" към Асоциацията на индустриалния капитал в България и бивш зам.-министър на труда Росица Стелиянова в студиото на "България сутрин".

"Беше предложен пакет, насочен към родители и млади семейства, с предоставяне на различни социални услуги, които да подпомогнат семейството и то да остане в България. Имаме мерки към възрастните, към миграцията и към младежите за осигуряване на достъпни жилища. Агенция по заетостта предоставя за период от 12 месеца средства в размер на 300 лв. на лица, които се преместват да живеят на друго място. Предоставят се и 600 лв. за преместване на самото имущество", обясни Стелиянова.

Тя посочи, че има много млади хора, които продължават да живеят при родителите си, като по този начин те се демотивират и престават да бъдат активни - не работят и нямат средства да се отделят и да бъдат самостоятелни. 

Според Росица Стелиянова, сред добрите практики е да се сложи таван на наемите за определен период от време за младите хора. "Може общините да отделят квота от социалните жилища. Могат да се предоставят изоставени сгради - държавата ги купува и ги предоставя. Може да се покрие и част от наема, ако доходите на лицето са под средните за страната", посочи бившият бивш зам.-министър на труда.

По думите ѝ средства могат да бъдат намерени и чрез самите общини. 

"Трябва да има много ясни и прозрачни процедури. Трябва да се реши как ще се кандидатства, трябва да има критерии - нивото на доходите, например. И да се направи една добра методика - младежите да бъдат разделени на групи и да се прецени дали имат нужда от такова подпомагане", коментира Стелиянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ над 78% от работодателите изпитват нужда от квалифицирана работна ръка, а всяка година губим по 50 000 работници, които се пенсионират.

"Имаме нужда от млади хора в България и те да заемат тези работни места. Ако искаме да се развива икономиката ни, трябва да задържим тези млади хора в България", призова Стелиянова.

Гледайте целия разговор във видеото.