Доц. Ташев: Само със социални помощи не можем да борим демографската криза

С подобряване начина на живот, се удължава човешкият живот, намаляват смъртността и раждаемостта

29.09.2023 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
Доц. Ташев: Само със социални помощи не можем да борим демографската криза

Няма как с работа на парче да решим демографския проблем. Очевидно е, че социалните помощи не са адекватни като механизъм за преодоляване на демографската криза. Тока коментира доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН. 

"Ако човек прочете програмата на всички политически формации ще види колко е "важна и опасна демографската криза". А аз веднага ще ви кажа, че според мен няма демографска криза. Мога да се аргументирам - защото демографските процеси не протичат изолирано и сами за себе си. Ако приемем, че те са последица от други процеси, то тогава, ако говорим за криза, то тя е в процесите, които провокират тези демографски последици, а не в самия резултат, който е неизбежен при тази ситуация", каза доц. Ташев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Демографът подчерта, че в миналото децата, освен емоционална потребност, са били и фактор на труда - производствена сила. В наши дни такава потребност няма и основната потребност е емоционална - естествената необходимост на човек да продължи своя род. И тук възниква темата за демографския преход".

Доц. Ташев добави, че в миналото хората над 50 г. са считани като отпаднали от контингента на продуктивното население, а днес все още се смята, че при тях има личностно развитие. 

"Смята се, че с подобряването на начина на живот, с по-доброто здравеопазване, имаме удължаване на човешкия живот, намаляване на смъртността, но и намаляване на раждаемостта. Тоест, това са едни естествени процеси. Това, обаче, заляга в теорията за демографския преход. В последните години се заговори за втори демографски преход или пък за фази на демографския преход", каза още доц. Ташев. 

По думите му миграцията може да бъде източник на блага за страната: "Не съм сред тези, които казват, че миграцията е вредна, но е добре да се приемат такива мигранти, които могат да получат своята реализация на пазара на труда, да дават принадена стойност и  да допринасят за развитието на обществото". 

Четете повече в bloombergtv.bg.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)