България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Война на унищожение с огромен брой цивилни жертви, САЩ играят ключова роля

Международните анализатори Любомир Кючуков и Милен Керемедчиев казаха дали има опасност за България

16.10.2023 | 09:15 Редактор: Вяра Димова

Израелската армия обяви, че започва мащабното сухопътно нахлуване в Ивицата Газа, но реална атака по земя няма. Властите призоваха жителите на анклава да се евакуират на юг. Високопоставени израелски служители са заявили пред The New York Times, че инвазията не е започнала заради лоши метеорологични условия. 

"Със сигурност лошото време не възпира израелската армия да започне своето настъпление. Вижда се, че те задържат още от самото начало, след като толкова бързо резервираха своите запасняци. Нарочно се задържа, защото бежанските потоци от север на юг продължават да бъдат бавни, "Хамас" ще оказва натиск", коментира международният анализатор и бивш зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Събеседникът му - международният анализатор и бивш заместник-външен министър Любомир Кючуков, определи конфликта като "една от най-лошите войни в момента".

"Това е война на унищожение. Тя започна като такава с терористичната акция и продължава. Целите, които Израел си постави, са да унищожи "Хамас". Това, в територия, доминирана от "Хамас", е трудно и се превръща в огромно количество цивилни жертви", каза той.

Според него принудителното изселване не е решение. Гостът добави, че подобен случай вече сме виждали - в Нагорни Карабах. 

"Ако действително има сухопътно настъпление, то е радикализация. Лошото време има собствено име и то се нарича Блинкен. Това е човекът, който със совалката, която прави в Близкия изток, задържа сухопътното настъпление", смята Кючуков.

Керемедчиев подкрепи думите на събеседника си, че "Хамас" задържа населението. По думите му е възможна радикализация, но на палестинското общество, което не подкрепя "Хамас".

"Има голяма еуфория в арабския и мюсюлманския свят след нападението на "Хамас". Масовата еуфория се въздържа от техните лидери, защото погледите са насочени към сухопътната операция. Може да доведе до спонтанно искане за подпомагане на палестинската кауза", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков обясни, че ако има сухопътно настъпление, това означава преминаване на втори праг, който ще доведе до хуманитарна трагедия и ескалация на напрежението. "Засега палестинското ръководство се разграничи от "Хамас". Ако има масови цивилни жертви, ще бъде невъзможно за продължаване", добави той.

Самоделните ракети, сглобени в "Хамас", са примитивни, посочи Керемедчиев. "25% от тези изтеглени ракети падат в територията на Ивицата Газа. Несъвършени са. Има масовост на изстрелването на ракетите, но повече имат ефект на внасяне на страх в населението, отколкото реални поражения. Вкарване на тежка бронетанкова техника между сградите означава вдигане на жертвите", категоричен е международният анализатор. 

Кючуков е на мнение, че САЩ неслучайно са изпратили двата самолетоносача. "Да, САЩ задържат Иран, опитват се да намерят друго решение, извън сухопътното настъпление", уточни той.

Международните анализатори коментираха и каква опасност има за страната ни.

"Радикализация на конфликта, намесване на други страни. Бежански поток. Иначе решението на конфликта - две държави", заяви Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.