България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сатирата показва маски на Мутафова, Лолова, Калоянчев, Парцалев

Ние сме театърът с най-много премиери, работата е успешната формула, заяви Калин Сърменов

12.10.2023 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

В централното фоайе на Сатиричния театър "Алеко Константинов" днес тържествено ще бъде открита колона от скулптурни маски. С този свой преден жест театърът показва своята признателност към актьори като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Татяна Лолова. 

"Всичко започна от една маска на Радой Ралин, която ни подариха - маската на Радой е останала в заведение, един човек я е взел и я донесе. Тя беше счупена, но е маската на Радой. На мен ми се видя важно да я запазя, да се превърне в символ, защото Радой Ралин е човекът, който прокара идеята за Сатиричен театър", сподели директорът на Сатирата Калин Сърменов в студиото на "България сутрин".

Маските са върху основната колона на фоайето, която държи залата. Затова не е случайно избрано мястото, но което да бъдат поставени маските на хората, създали театъра. 

"Отпред е бюстът на Алеко Константинов от Вежди Рашидов. Усещането за памет в Сатиричния театър е осезаемо", добави Сърменов.

Автор на маските е скулпторът Кунка Димитрова. Започнала е с Калоянчев, тази на Парцалев също е готова.

"Паметта да не е събитие, а процес сред младите, чрез различни инициативи да идват в театъра. Непрекъснато трябва да се повтаря, толкова е динамично времето. Столовете, които кръстихме преди 5 г., остана във времето, трябва нови неща да се показват", каза още Калин Сърменов.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че Сатиричният театър е с най-много премиери - на година има между 12 и 15 представления на 3 сцени

"Работа е успешната формула. Трудът краси човека. Един от най-добрите маркетингови ходове е сам със себе си да правиш конкуренция. Започнахме сезона, от септември имаме 3 премиери. Първата премиера е "В плен на снега" на Николай Ламбрев, следващата премиера беше на "Политическото кабаре" преди 2 седмици", припомни директорът на Сатирата.

В новото пространство на театъра "Хепи сатира" предстои премиерата на моноспектакъла "Фитнес" от Жак дьо Декер в изпълнение на Деница Даринова. 

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.