България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Справедлив преход в енергетиката е възможен - кой има интерес проблемите да не се решават?

Синдикати, правителство и бизнес от сутрин до вечер трябва да преговарят, призова Димитър Събев

12.10.2023 | 08:41 Редактор: Елеонора Танева

Две седмици продължава недоволството на енергетиците и миньорите. Блокадата на магистрала "Тракия" още не е вдигната. Равносметката за това време е: преговори, подписано споразумение, но все така неясен отговор ще видим ли енергиен преход и как може да се намери консенсус.

"Справедлив преход е възможен, Испания е пример за това - тя избяга от въглищната енергетика преди 20 г., а имаше по-голяма от българската. Хората са марширували до Мадрид, сега са по-доволни, намерили са алтернативни работни места, по-добре заплатени. Сега Испания е без въглищна енергетика", даде пример експертът от Института за икономически изследвания към БАН Димитър Събев в студиото на "България сутрин".

По думите му част от испанците са били пенсионирани, други са влезли в индустрията за възобновяема енергия, трети - в локални бизнеси. Според него това следва да се случи и у нас.

"Колкото по-късно започнем, толкова по-трудно ще бъде. Става дума за 11-12 000 работни места, които със свързаните с тях са около 20 000. Когато Добрич мина от командна към планова пазарна икономика, бяха загубени 30 000 работни места, този град не е спрял да съществува. Има проблеми и недоволство, но някой има конкретен интерес те да не бъдат решени. Това са хора с много висока трудова дисциплина, това е златото на българската промишленост", подчерта гостът от БАН.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Събев коментира, че държавата не осъществява подкрепа на обикновените хора в моменти на преход, като този, когато се "маха гръбнака на региона".

"Хората легитимно са възмутени, тук трябва да е ролята на правителството - да кажат "ние ще бъдем с вас от първата до последната стъпка". Виждаме игра на развален телефон, българското правителство казва "пазарът ще оправи нещата", добави експертът.

Той изтъкна, че се губи ценно време за решаване на проблема, в което се прави противопоставяне.

"Синдикати, правителство и бизнес от сутрин до вечер трябва да преговарят какво е алтернативното производство, да се правят математически и компютърни модели как ще решат тези проблеми", призова Събев.

На първо време като ангажимент към рекултивацията той вижда дългосрочен ангажимент за около 3-5 000 души. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа


2
0 rate up comment rate down comment 0
Fena
преди 6 месеца
Леле мале! БАН наистина е сбирка на старчета, неразбиращи от нищо! А си мислех, че от тях могат да дойдат идеи за енергийната стратегия! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 6 месеца
Тоя разбирач правили разлика между Испания и България поне като местоположение и климат. Дежурния въпрос - какво правим като стане тъмно и тихо????? Сигнализирай за неуместен коментар