България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пазарът на храните засега е стабилен - спокойна зима ли да очакваме?

40% от това, което влагаме в млечните ни продукти, е внос, при месните - до 60%, каза доц. Огнян Боюклиев

11.10.2023 | 09:26 Редактор: Вяра Димова

Премиерът акад. Николай Денков предупреди, че ако конфликтът в Израел се задълбочи, е възможно да рефлектира върху цените през идващата зима. 

"Знам от колегите, че все пак тази година сме гарантирани. Имаме гарантиран нефт от Русия, който предполага и по-евтин дизел. При нас зърнопроизводството основно е дизел, другото е азотните торове - те са важни, но ние трябва да ги намаляваме, защото ще правим зелен преход. Ние следим ФАО", коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН в студиото на "България сутрин".

Той определи изминалото лято като спокойно, а поскъпването на зеленчуците и плодовете като нормално предвид ниската реколта.

"Ще поскъпне това, което е внос, ако поскъпне дизелът. Сега плодовете и зеленчуците не са на високи цени. Някои макроикономисти говорят за дефлация, това са сезонни моменти. Зависи как ще реагира потребителят - дали ще направи традиционната зимнина, което аз лично препоръчвам. Това е традиционната българска храна, а не парникови домати от Мароко, които минават през Испания", смята доц. Боюклиев.

Експертът от Института за икономически изследвания към БАН прогнозира поскъпване на парниковите зеленчуци.

"В зависимост от вдигането на дизела и другите горива може да поскъпнат и вносните цитрусови плодове. Доматите все още са полски и са на нормални цени, по-ниски от миналогодишните по това време. Има стабилни цени в момента", анализира доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи и това, че не произвеждаме. Гостът даде пример с млечните и месните продукти.

"40% от това, което влагаме в българските млечните продукти, е внос. А при месните продукти до 60%. Не виждаме реалната политика. Положителна тенденция - нашите цени догонват цените в Европа. Испанският потребител дава за литър пастьоризирано мляко 1,82 стотинки, а у нас средната цена е 3,34 стотинки. Тук трябва да търсим продоволствената сигурност", обясни експертът.

Доц. Огнян Боюклиев прогнозира спокойна зима.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.