България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Андрей Новаков изкара казармата: Животът не е сладкарница, трябва да защитаваме България

Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме, каза евродепутатът

10.10.2023 | 09:33 Редактор: Вяра Димова

Редник първи клас Андрей Новаков положи клетва. В казармата служи един месец. 

"Ако можем да се върнем 2,5 години назад, ще видим, че това са десетки избори. Имаше пет парламентарни, после имаше президентски в два тура и на някои места имаше частични местни избори. Няма период, в който да го направя и да не кажат, че е защото идват избори. Защитата на всяка държава, конкретно в България, е задължение на всеки един гражданин. Това правя аз. Не се чувствам достатъчно способен да го направя, ако се наложи. Сега нещата се промениха", каза евродепутатът Андрей Новаков в студиото на "България сутрин".

По думите му животът не е сладкарница. Гостът припомни, че по нашите плажове изплуват дронове с мини.

"Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков.

Пред Bulgaria ON AIR той сподели, че не е бил готов за видяното в казармата.

"Всички, които си мислят, че казармата или армията ни са на по-ниско ниво, ще сбъркат. Има изключително подготвени млади командири. По отношение на техниката има какво да се желае. Има места, на които не е задължително модернизирането да минава под общ знаменател. Автоматът, който ми беше зачислен, е едно от най-надеждните оръжия. Техниката не е всичко - хората, които оперират с нея, са далеч по-важни", смята евродепутатът.

Свикнали сме да се присмиваме на държавата, посочи Новаков.

"Другите държави ще ни уважават толкова, колкото ние се уважаваме. Надявам се да се знае все повече за доброволния резерв. Всеки работодател е длъжен да осигури неплатен отпуск на своя служител, ако той реши да се запише в доброволния резерв. От теб се иска да имаш желание да ставаш сутрин в 05:30 ч., да правиш лицеви опори, да тичаш на плаца. Ако имаш желание и изпитваш висша потребност да се посветиш на държавата си, отиди и се запиши. Получаваш заплата от 1233 лв.", каза още евродепутатът.

Гледайте целия разговор в следващото видео:


1
1 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 6 месеца
100 %, че това е долна манипулация. Новаков е пуснат за примамка, за да " вдъхнови" бъдещите "доброволци" за Украйна.Той няма да е сред тях."Заради атаките в Украйна се повдигат въпроси за водата в Черно море. Стягаме се и се подготвяме за ситуацията, в която сме", коментира Новаков. За каква ситуация да се готвим, която има общо с армията? Сигнализирай за неуместен коментар