България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма пряка заплаха за България, но има опасност от нови атентати в Европа

Доц. Искрен Иванов обясни възможните сценарии заради сраженията между Израел и "Хамас"

09.10.2023 | 09:30 Редактор: Вяра Димова

Реална опасност за страната ни след задълбочаването на конфликта в Близкия изток на този етап няма. Въпреки това, премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център, обяви, че се въвежда жълт предупредителен код за внимание от терористични нападения. Това предупреждение се отнася за територии у нас като летища, гари, синагоги. 

"Налице е т.нар. разлята криза. Безспорно става въпрос за терористичен акт, който има потенциал да прерасне в регионален конфликт. Става въпрос за терористичен акт, защото, когато имаме насилие над цивилни, говорим за тероризъм. Дали той ще прерасне в нещо повече - предстои да видим. За България директна заплаха няма, но не изключвам опасност от това да има опити за терористични атентати, т.е. тази вълна от терористични атаки в Европа да се повтори", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

Глобалната архитектура за сигурност предполага възобновяването на регионални огнища, които от своя страна са заплаха и за глобалния мир, обясни експертът.

"Въвеждането на жълт предупредителен код е адекватна мярка, защото молитвените домове винаги са били обект на особен интерес от страна на терористите. Гарите, летищата, това са стратегически обекти. Има и други такива, но вярвам, че правителството се е погрижило за тях. При всички положения е необходимо повишено внимание", настоя гостът.

Доц. Иванов обясни, че целта на терористичните актове е всяване на страх и борба срещу установения политически ред.

"Хамас" е терористична групировка, която тепърва ще видим от кого се спонсорира. Целта е да размени и разклати силите в региона. Израел винаги е бил обект на такива терористични атентати. На първо място Израел е ядрена сила, на второ място - израелските отбранителни концепции дефинират всяко едно нападение над държавата Израел като война. До голяма степен сходството в отбранителните доктрини е вдъхновено от американските доктрини", посочи още гостът.

Експертът по международна сигурност открои и възможните сценарии. 

"Първият е да станем свидетели на една продължителна прокси война на самата държава Израел срещу тази терористична групировка. Последиците биха били непредвидими. Вторият сценарий е конфликтът да надхвърли границите и да се стигне до война между Израел и Иран или Израел и Ливан. Ако това се случи, целият регион ще бъде дестабилизиран. В сегашната ситуация някой ще мисли за размяна на заложници. Израел ще използва цялата си мощ да смаже "Хамас", прогнозира доц. Иванов и допълни, че следващите седмици ще бъдат решаващи.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.