България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Сингапур стана пример в здравеопазването, образованието и сигурността

"В страната почти няма бунтове", каза авторът на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов

06.10.2023 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

Как един човек изгради най-успешния град държава в света - Сингапур? Това можем да разберем в книгата "Сингапур и изграждането на съвременна Азия".

"В тази книга ще прочетем за различния модел на успех в сравнение с повечето известни у нас американски модели. Най-интересната част е как се стига до успеха. Пътят до успеха винаги е труден, особено ако е толкова значим. В последните изследвания за икономическа свобода Сингапур е на първо място в света, а в изследванията в сферата на образованието Сингапур е на второ място, като два китайски града са преди него", каза авторът на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че Сингапур е създаден през 1959 година.

"Тогава са в доста объркана ситуация, въпреки че са минали годините на Втората световна война. Там исторически не се живее много добре, условията на живот са доста неприятни. Първоначалните планове са да се събере с Малайзия, но не се случва. И от 1965 година това е самостоятелна държава", допълни Спасов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му там на всеки 10 години се актуализира информацията какво да се случва в държавата.

"Здравеопазването там е едно от най-добрите в света. По времето на Ковид-19 се справиха по-успешно от другите места, като 5% от БВП отива за здравеопазване, в Америка е 17%. Но най-важното нещо е образованието. Имат и изключителна бюрократична ефективност, разбира се, контролът също", коментира авторът.

Спасов поясни, че в страната почти няма бунтове.

"Докладът за малки и средни криминални престъпления за 2022 година показва, че в 250 дни от годината няма нито едно престъпление. Да, има една силна партия, но нещата се променят", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.