България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Грешките от преброяването на гласовете са сборни, но не променят резултата, започват обучения

"Видеонаблюдението отделно забавя установяването на резултата", каза председателят на Общинската избирателна комисия в Столичната община Полина Витанова

05.10.2023 | 08:47 Редактор: Толя Стоянова

Местните избори са най-сложните, затова че в Столична община се произвеждат четири вида избори - ще избираме кмет на Столичната община, Общински съвет от 61 общински съветници, 24 кметове на райони и 32 кметове на кметства. Тук говорим за 6 400 протокола. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия в Столичната община Полина Витанова в студиото на "България сутрин".

"Не се сумират резултатите от хартия и машина, но се сумира всичко останало. Числото от броя на преференциите трябва да отговаря на броя действителни гласове за дадената кандидатска листа", подчерта Полина Витанова.

По думите ѝ всяко сумиране води до грешки, но те са сборни и нито една от тях не води до промяна на резултата. "Изборният ден започва рано и продължава до късно. Видеонаблюдението отделно забавя установяването на резултата. Няма да стане бързо", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че все още не е ясно колко карти ще се използват по отношение на машинното гласуване, тъй като е възложено е надграждане на софтуера и това е решение е на ЦИК.

"Сега сме 39 човека в Общинската избирателна комисия. Това е законодателно решение. Имаме и технически сътрудници, които ни помагат", посочи Полина Витанова.

"Обсъдихме и решихме обученията да се проведат в зала "Арена Армеец" на 21 октомври. Изчаквахме да си одобрят протоколите от ЦИК, за да може да им предоставим образеца. Чакаме и методическите оказания, преди тях няма как да се проведат обученията. Те ще бъдат организирани на няколко групи. Предвиждаме да направим и презентация, която ще бъде качена на сайта", поясни още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
колония
преди 6 месеца
Как така, грешките са "сборни" т.е при сумиране, но не водели до промяна на резултата? Означава ли това, че резултатът зависи от други фактори, а не от сбора на гласувалите? Сигнализирай за неуместен коментар