България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гласът на Людмила Радкова омагьоса Горан Брегович: Докосната съм от Бога

Няма голяма световна сцена, на която да не е звучал българският фолклор в нейно изпълнение 

01.10.2023 | 14:36 Редактор: Михаела Димитрова

Зала "Олимпия" в Париж, "Кaрнеги хол" в Ню Йорк, операта в Сидни и още много големи зали и стадиони - няма голяма световна сцена, на която да не е звучал българският фолклор в изпълнение на Людмила Радкова - една от вокалистките на Горан Брегович. 

Гласът ѝ омагьосва легендата на сръбската музика в далечната 1995 г. и го държи в плен вече 28 години.

"Много хора ме питат от колко години съм с Горан Брегович. Когато им кажа, всички се учудват, защото това е повече от четвърт живот. Много всеотдаен, не се държи директорски, както казвам, той е голямата звезда, но и ние сме звездички покрай него", споделя Радкова пред Bulgaria ON AIR.

"Освен дарбата, която притежава човек и носи в себе си, стои много труд", каза една от вокалистките на Горан Брегович.

От село Градище до световната сцена. Така започва музикалният път на Людмила. От малка слуша и записва фолклорни песни от радиото, следва кандидатстването в музикалното училище в Котел, а след завършването ѝ става част от ансамбъл "Филип Кутев".

"Това е закърмено от моите родители, основно от майка ми. Тя е човек, който цял живот се е занимавала с фолклор", добави тя.

През 1995 г. се среща с Горан Брегович за записите на музиката на филма "Ъндърграунд" и оттогава е част от неговия "Оркестър за сватби и погребения".

"Вече 28 години, много хора ме питат от колко години си с Горан Брегович, когато им кажа, всички се учудват, защото това е повече от четвърт живот. Много всеотдаен, не се държи директорски", разказа Радкова.

Той много харесва българската музика, фолклора ни, разказа още тя. Людмила е една успешна жена. Така се описа и тя - щастлива съпруга, майка и баба на малкия Александър, на когото не спира да пее. А в професионален план – горда, че прославя българския фолклор.

"Чувствам се успешна. Аз съм здраво стъпил човек на земята. Мисля, че с гласа си, с достойнството си, с възпитанието си, с културата, постигнах успехи и вярвам, че съм докосната от Бога", каза още певицата.

В разговора се включи и дъщерята на Людмила - Маргарет. "Тя е пример. За мен понякога дори е недостижима. Много съм горда с нея. Виждам я уморена, но ние сме подкрепа. Баща ми постоянно се хвали: "Това е певицата на Горан Брегович, това е жена ми", коментира тя.

В края на срещата попитахме Людмила къде е мястото на българския фолклор на световната сцена.

"Зависи как се представя. Трябва да бъде по разчупен, все още много малко българи успяват да го представят на световната сцена", добави тя.

Гледайте цялото интервю на Алекс Христов с Людмила Радкова във видеото.