България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Призрачни сгради: Над 1000 училища пустеят, няма кой да учи в тях

Някои могат да станат културен център, заяви архитект Божидара Вълкова

25.09.2023 | 10:01 Редактор: Елеонора Танева

Архитекти се събират, за да изготвят единна база за броя на изоставените училища в България. Идеята им е да бъде създадена виртуална карта с данни и тя да бъде обществено достъпна. Проектът им се нарича "Образованието е придвижване от мрак към светлина". 

"Изоставените училища са между 1000 и 1400. В данните на Министерството на образованието някои училища не присъстват, и обратното - в регионалните инспекторати по образование липсват някои, които ги има в списъка на МОН", заяви един от авторите архитект Божидара Вълкова в студиото на "България сутрин".

Основната причина за затварянето на училищата е обезлюдяването, липсата на ученици. Целта на проекта е да се установи кои сгради могат да бъдат реновирани.  

Архитектите са вдъхновени от белгийския фотограф Александър Думарей, който е заснел 207 от изоставените сгради.

"Текстилният техникум в Габрово в момента не функционира, той има изключително висока архитектурна стойност, има инициатива да се превърне в културен център", даде пример архитектът.

Пред Bulgaria ON AIR Вълкова уточни, че има сгради, които вече живеят нов живот. Обичайно изоставените училища ги стопанисват общините, без да има функция за тях, остават затворени, докато излезе някакво бъдещо решение. 

"Целта на проучването е да се оцени качеството на сградите, да се отсеят тези, които биха имали потенциал както като сгради, така и като региони - ако едно училище приюти обществена функция, дали ще има дългосрочен живот", каза още Божидара Вълкова. 

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.