България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Какъв въздух дишат учениците в клас? Резултатите няма да се харесат на родителите

Стаите трябва редовно да се проветряват, вирусите се разпространяват на топло, заяви Христо Атанасов

18.09.2023 | 08:20 Редактор: Елеонора Танева

Започна учебната година в страната. След тържеството откриване, днес учениците сядат по чиновете в класните стаи. Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" изследва с хиляди датчици чистота на въздуха, който дишат учениците.

"Освен външните фактори за замърсяването, има и друг феномен - в училищата през последните години има програми за енергийна ефективност, по които правят изолация, сменят дограмите, но така запечатват сградите, които спират да дишат", заяви организаторът на Кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" Христо Атанасов в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза и друг проблем - високите температури в стаите и рядкото проветряване по време на учебния процес.

"Родителите смятат, че ако детето им е на хладно, ще се разболее. Това създава обратен ефект, стоят на по-топло отколкото трябва, високата температура и застоелият въздух спомагат за развитието на вируси. Мислим, че топлото помага, а то увеличава вредата. Всичко води до това въздухът да е изключително застоял", подчерта гостът.

В началото кампанията е започнала с разполагането на датчици в 3 училища, присъединили са се още над 20. Към кампанията са се присъединили школа от Враца, София, Пловдив, Горна Оряховица. Предстои поставяне на датчици в училище в Монтана. 

"Ефектът, който трябва да се получи, е да започнем да разбираме проблема - да го видим и да започнем да работим. Да не проветряваме зимата, когато е студено, е навик, който е създаден. Работим върху информираността на хората да започнат да действат", посочи Христо Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Всеки учител вижда на табло какво е качеството на въздуха в класните стаи. Гостът обясни как намаляването на въглеродния диоксид влияе върху резултатите на учениците: "Има опасност за здравето, когато количеството кислород намалява, има опасност за здравето от самия застоял въздух. Ако количеството въглероден диоксид в класната стая е 600, средно аритметично учениците биха имали 70 от 100 точки на изпит, при 1000 - имат 60 точки, при 2500 - 30 точки."

Атанасов отбеляза, че преди началото на учебните часове нивата са в норма, след това минават 1000, често стигат и 2000, рядко 4500-5000, което е непосредствена опасност за здравето.

Той съобщи, че за всеки датчик, закупен от частна фирма в даден град, ще бъде даряван един на държавно училище.

Гледайте целия разговор във видеото. 


3
0 rate up comment rate down comment 0
aleksandar86
преди 5 месеца
тоя ми открадна бизнес идеята :( Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Адвоката
преди 5 месеца
Този проблем е много сериозен и изисква много по широк и активен дебат на всички нива. Конкретни решения. За чист въздух ,както в училищата така и на обществените места. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 5 месеца
Ако прибавим и черната магия, всичко ще си дойде на мястото. Тази статия няма нищо общо с физиологията. Увеличаването на въглеродния двуокис, газ който не минава в кръвта, не може да оказва влияние на резултатите от теста. Това, което може да оказва влияние е затвореното препълнено помещение, многото ученици за учител и евентуалното намаляването на кислорода. СО2 е само мерило за всички тези фактори, но със същия успех може да вземем шума в класната стая и нивото на метан. Сигнализирай за неуместен коментар