Радев: Всяко българско дете трябва да има равни възможности да разгърне таланта си

Президентът участва в празничното тържество по повод първия учебен ден в село Кочан

15.09.2023 | 15:29 Редактор: Вяра Димова
Радев: Всяко българско дете трябва да има равни възможности да разгърне таланта си

В храма на знанието всяко българско дете, независимо къде се намира, трябва да има равни възможности да разгърне своя талант и да намери реализация. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към учениците на СУ "Христо Смирненски" в село Кочан, община Сатовча, където участва в празничното тържество по случай откриването на учебната година.

Гимназията отбеляза своята 50 годишнина от създаването си със специална празнична програма, в която участие взеха някои от първите нейни ученици. По време на церемонията държавният глава връчи почетен плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на директора на училището Гълъб Чаушев.

Президентът благодари на ръководството на училището и преподавателите за грижата и подкрепата към подрастващите, а на учениците пожела здраве, много сили и вяра по трудния, но светъл път на познанието.

"Вашето училище се утвърди като пазител  на българщината, защото онова поколение на първия випуск доказа, че пред жаждата за знания и волята за успех няма преграда", посочи президентът и допълни, че светлият пример на поколенията преподаватели и възпитаници на гимназията е показал по недвусмислен начин, че българските деца имат бъдеще и могат да растат като просветени и достойни граждани на Родината.

"В това училище вие сте съхранили и развили нещо много важно – здравата връзка между поколенията. Онази нишка, която ни държи обединени около нашите ценности и традиции", каза Радев.

Държавният глава пожела на младите хора, където и да ги отведат ветровете на живота, до носят винаги България в сърцето си, да мислят за нея и да знаят, че България винаги ще ги очаква с любов. 

Снимка: Прессекретариат на президента