Училище със 127-годишна история в Конуш отвори врати за учениците си

В миналото е било пълно с 300 ученици

15.09.2023 | 14:10 Редактор: Искра Ангелова

Училищният праг бе прекрачен от десетки деца в едно от най-старите хасковски училища в село Конуш. То има 127-годишна история, в миналото е било пълно с 300 ученици, а днес там учат малцина деца от съседни села, придвижвани с автобуси.

Рано тази сутрин двата автобуса на училището в Конуш докараха децата от съседните села.

"Много се вълнувам и се радвам, че всички са отново тук, както и че се виждаме", каза ученичката Харизана от училището в Конуш.

В училище "Св. св. Кирил и Методий" тази година ще се обучават 95 деца от осем населени места. Те са разпределени в седем паралелки, като във всеки випуск има по една.

Друга ученичка сподели, че тази година ще наблегне на математиката, биологията и английския език.

Празникът започна с химна на България и продължи с поетичен рецитал: "Нашата родина е прекрасна, нашата земя - в нея аз родих се, в нея расна и песни пея."

Директорът Марияна Узунова приветства всички присъстващи.

"Днес е денят на децата, родителите и нашите детски спомени. Училищният двор е изпълнен с радостни и щастливи и усмихнати деца", допълни тя.

Прагът на учебното заведение прекрачиха 13 първокласници. Те бяха посрещнати по стара български традиция - с пита и мед, а в класната стая малчуганите се запознаха със своята учителка.

Училището е създадено през далечната 1896 г.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.