Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Семействата да се ангажират с развитието на децата, да не разчитат само на училище

Изпълнителният директор на фондация "За нашите деца" Мариана Тасева смята, че семейната среда играе фундаментална роля

15.09.2023 | 18:40 Редактор: Михаела Кирилова

"Ранното детство е периодът, в който се залага основата за бъдещия успех на децата в живота", заяви изпълнителният директор на фондация "За нашите деца" Мариана Тасева в ефира на предаването "Директно".

Според нея не бива да се делегират всички аспекти на детското развитие на училищата и детските градини. Вместо това, семействата трябва да бъдат активно ангажирани в развитието на своите деца, като работят с експертите в образованието, за да намерят най-подходящите начини за насочване на интересите и талантите им.

Тасева изтъкна значението на индивидуалната грижа и подкрепа, която децата получават от семействата си, независимо от техния биологичен статус.

"Независимо дали говорим за биологични семейства, приемни семейства или близки роднини, семейната среда играе фундаментална роля в развитието на децата. Освен това, преходът от семейната грижа към образователните институции като ясли, детски градини и училища е от съществено значение", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Децата са нашето огледало и родителите играят критична роля във формирането на тяхното бъдеще. Ранното детство е периодът, в който задръжките в развитието могат да бъдат успешно преодолени с помощта на специалисти, но семейната среда и индивидуалната грижа са от съществено значение", подчерта тя.

Гледайте видеото с целия разговор.