Възстановяват белодробната болница в Радунци, трябва да лекува пациенти от 2027 г.

Лечебното заведение обяви фалит през 2015 година

10.09.2023 | 14:39 Редактор: Михаела Димитрова

Започва възстановяването на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. Лечебното заведение не функционира повече от 8 години, а за нуждата от него се заговори активно по време на Ковид пандемията.

Разруха. Това е единствената дума, която може да опише състоянието на белодробната болница в мъглижкото село Радунци. През 2015 тя обявява фалит. А оттогава местните власти търсят пътища за нейното спасяване.

"За жалост нещата свършваха до измислени ликвидатори или до Министерството на здравеопазването, където некомпетентни експерти не знаеха с какво разполага държавата", каза кметът на община Мъглиж - д-р Душо Гавазов.

В Мъглиж общинска болница няма. Работи единствено остарял филиал по Спешна медицинска помощ. Затова, надеждите са, че лечебното заведение в Радунци може да поеме част от тежкия товар на медиците. За целта търсят инвеститори. И въпреки пречките - има светлина в тунела. След 17 търга, сградата в белодробното сърце на България най-после има нов собственик.

"В първия момент, в който дойдох и видях на място това невероятно здание, това нещо, което преди много години хората са положили огромни усилия да направят, без техника, без много от нещата, които притежаваме сега. Аз лично реших, че това ще бъде правилната инвестиция", обясни инвеститорът Георги Керанов.

Възстановяването на централния корпус от близо 15 дка и над 15 сгради струва само към момента около 1,2 млн. лева. Очаква се болничното заведение да приеме първите си пациенти през 2027 година.

"Имаше емоционален ефект, имам член на семейството, който страда от дълги години от белодробен проблем. Честно казано не можех да си тръгна от там и да оставя това нещо", каза още Керанов.

Инвеститорът не си е тръгнал, но за да стигнат болните до възстановения санаториум, ще трябва и ремонт на пътя до Радунци. Кметът на Мъглиж настоява поне за това да се погрижи държавата.

Кадри от репортажа са използвани от https://www.facebook.com/plamentravelvlog/

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.