България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект навлиза в бизнеса: Не е по-добър от човека, но е по-бърз

Повече за внедряването му разказаха Марина Шидеров и Павлин Добрев

21.09.2023 | 08:30 Редактор: Толя Стоянова

Изкуственият интелект лека полека прокарва своя път към бизнеса. Много компании вече започнаха да прилагат модерните технологии в своята работа.  

"Изкуственият интелект ни помогна в писането на съдържание, създаване на видеа, програми за обучение, оптимизиране на едни много досадни дейности", каза в студиото на "България сутрин" Павлин Добрев, който е част от голяма технологична компания.

"По отношение на дигитализацията, не може да намерите производство без изкуствен интелект. В момента всичко става автоматично. Срещат се навсякъде алгоритми за откриване на неприятности. Откриват се данни, които не са наред. Това позволява в една машина да се сложат различни сензори за вибрация", обясни той.

"Преди по-малко от 6 месеца говорихме, че изкуственият интелект е тук, за да остане. Вече говорим за реално приложение. Това са серия от инструменти, които всеки може да си позволи. Въпрос е на иновативност, трябва да сме много любопитни", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Марина Шидеров, която е модератор на специален форум, организиран от Българската асоциация на софтуерните компании.

Павлин Добрев сподели, че целта на екипа му е била до 2025 г. всичките им продукти да използват изкуствен интелект. "Вече го постигнахме. Миналия ноември се появи нещо, наречено ChatGPT и хората разбраха, че то е полезно", отбеляза той. 

Добрев уточни, че това, което изкарва изкуственият интелект като резултат, не е вярно или грешно, то е просто по-бърза проверка. По думите му резултатът трябва да се провери от експерт, който да го оцени. "Изкуственият интелект не е по-добър от човека. Може да стане по-бързо, но не по-вярно или по-точно", подчерта Добрев.

Според Марина Шидеров в момента България е много конкурентоспособна. "Нашата асоциация първа проговори за изкуствения интелект и за това, че трябва да помогне на бизнесите", каза тя.

На въпрос до каква степен може да му се доверим, Добрев отговори: От технологична грешна точка не може да се доверим. Когато говорим, езикът е многозначен. Ако искате да получите правилен отговор, трябва да вкарате този контекст. Не става въпрос само за една система, паралелно се изпращат отговорите и се избира най-добрият.

Марина Шидеров загатна, че на форума ще обяснят откъде тръгва технологията, ще зададат тон да се помага на всички останали сектори да се дигитализират и да създадат по-добри бизнес модели.

Според Павлин Добрев изкуственият интелект е много добър ментор: "Може да го питаш "защо" и той винаги ще ти даде отговор. Ако питаш един човек няколко пъти нещо, накрая може и да не ти отговори".

Гледайте целия разговор във видеото.