Експерт: Изкуственият интелект направи фишинг атаките по-лесни и по-добри

Измамните имейли са преминали на ново ниво, каза Ясен Танев

29.08.2023 | 14:51 Редактор: Вяра Димова
Експерт: Изкуственият интелект направи фишинг атаките по-лесни и по-добри

Фишинг атаките са все по-лесни, по-добри и с помощта на изкуствения интелект - по-подходящо направени. Измамните имейли са подобрени като услуга и са преминали на следващото ниво, така че ако някой без никакви знания в областта реши да извърши зловредна атака, може просто да отдели малко средства и да го изпълни. Има два начина за защита от фишинг: технологичен и чрез организиране на обучения. Това каза експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище Ясен Танев пред Bloomberg TV Bulgaria.

''Ако погледнем какви средства се наливат и се наляха през последните няколко години, изводът е, че много пари се инвестираха от компаниите от ЕС в дигитална трансформация, но тя беше без фокус в киберсигурността, което означава, че вече имаме много цифрово оборудване и електронни системи, които невинаги или в редки случаи са проектирани с мисълта, че могат да бъдат обект на кибератака. Забелязваме голям риск на пробивите в системите и тяхната експлоатация'', посочи експертът.

Танев обяснява проектирането на подобни податливи на атаки системи с връзката между потребители, фондове и бизнес. По негови думи фондовете искат да инвестират в нещо ново, което да подтикне индустрията към развитие и ускоряване, а това би могло да стане само с дигиталните технологии. Потребителите пък са нетърпеливи да консумират продуктите, а компаниите целят да ги доставят мигновено. 

''Човекът е жертвата и социалното инженерство, и фишингът използват слабостите и емоциите ни. Нашите наблюдения са, че техниките непрекъснато се подобряват и хората все още поддават. Заради това колегите от IT бранша се опитват да компенсират човешките слабости", смята Танев.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay