България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кметът на Елин Пелин: Няма напредък в децентрализацията, властта не е наясно с проблемите на хората

Имаме огромен бизнес и нито 1 лев от корпоративния данък не влиза в общината, коментира Ивайло Симеонов

18.09.2023 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът Николай Денков обяви, че правителството му ще подкрепи финансовата децентрализация на общините, но това ще стане след внимателен анализ, който предстои да направи Министерството на финансите. 

"Няма напредък в децентрализацията, имаме модел на зависимости и предпоставки за корупционни схеми. Всичко общини са ощетени, няма ясни критерии, на базата на които да се подават необходимите средства, с които да бъдат изпълнявани очакванията на гражданите", коментира кметът на Елин Пелин - Ивайло Симеонов в студиото на "България сутрин".

Той заяви, че познава кмета на Царево и го определи като адекватен градоначалник, но до наводнението се е стигнало, защото не е могъл да изпълнява програми като няма средства. Като дългогодишен проблем гостът посочи липсата на дългосрочен план за интегриране на общините.

"Най-големият проблем на България е липсата на национална доктрина с хоризонт 20 години, затова нашите деца се лутат. Една децентрализация ще доведе до други възможности на местните власти да решават проблемите на хората. Централната власт не е наясно с проблемите на местните хора", категоричен е кметът на Елин Пелин.

Ивайло Симеонов призова част от данъците, които местните фирми плащат, да се връщат в общините.

"Парите на хората трябва да се връщат отново при хората и те реално да видят къде тези пари са инвестирани в подобряване качеството на живот. Имаме огромен бизнес и нито 1 лев от корпоративния данък не влиза в общината. Имаме над 30 фирми с милиарден оборот, на над 7 премиера писах писма, че бизнесът желае поне част от данъците, които внася, да бъдат инвестирани в транспортна инфраструктура", каза кметът на Елин Пелин пред Bulgaria ON AIR. 

Симеонов настоява освен за финансова децентрализация, и за административна такава. 

"ВиК, АПИ да бъдат при местната власт, за да имат хората нормален начин на живот. Имаме предложение да напуснем ВиК асоциацията, от 7-8 г. няма средства, има безводие при факта, че България е една от най-водоснабдените страни", посочи градоначалникът.

Кметът подчерта, че един от приоритетите на местната власт е задържането на младите хора в Елин Пелин. Един от стимулите е ежемесечни стипендии за студенти, които след завършване на образованието си да останат и работят в града.

Гледайте целия разговор във видеото.