Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Хампарцумян: Не сме готови за децентрализация, управляват ни пиари и драматурзи

Не виждам амбиция да влезем в Еврозоната и Шенген, заяви председателят на УС на Българския форум на бизнес лидерите

11.09.2023 | 21:16 Редактор: Вяра Димова

Децентрализацията предполага силни институции по места. Ние нямаме централни силни институции, камо ли по места. Това каза председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки един от основните приоритети на кабинета.

Той припомни, че една от основните причини на аржентинските кризи е задлъжнялостта на отделните провинции.

"На хартия изглежда прекрасно, но местните интереси, които строят подпорни стени, да им оставиш и финансите, е рецепта за катастрофа. Не сме готови и нямаме достатъчно силни институции, които да осигурят демократичния контрол на едни такива процеси. Първо трябва да се подредят нещата", обясни Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Според него управляващите от не-коалицията трябва първо да се научат да наричат нещата със собствените им имена

"Когато думите са грешни, изводите да бъдат правилни е много трудно. Изисква се голямо изкуство. Икономически сме най-назад, институционално сме разбити. Очевидно е, че тази дружба не води до добри резултати. Трябва лека-полека да започне да се разглобява. Алексей Петров е човек със спорна репутация. Част от неговите биографични подвизи са хартиени и с огромна амбиция, и желание да се бърка в политиката и в управлението на държавата, където му се получаваше доста време", коментира гостът.

Хампарцумян заяви, че не вижда нито амбиция да влезем в Еврозоната и Шенген, нито последователни твърди действия и намерения.

"Забравете 1 януари 20224 година. Трябва да се опитаме да направим нещо за 2025 г. Не виждам практическите организирани и целенасочени усилия в тази посока. Тази държава се управлява от сондажи, пиари и всякакви други драматурзи, но не и от професионалисти", смята той.

За да се справим с инфлацията - трябват организирани усилия, подчерта банкерът. "Българската икономика все още расте, но се задават черни облаци на хоризонта. Трябва да започнем да се подготвяме за по-лоши дни. За Шенген е същото. Около тези наводнения къде изчезнаха мигрантите? В Европа стават наводнение, но не падат мостове. Основната инфраструктура трябва да се проектира, за да издържи", на мнение е Хампарцумян.

Най-добрият начин за борба с инфлацията е да се продадат повече стоки и услуги, но това изисква дългосрочни и устойчиви усилия, изтъкна гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Продължавате да давате трибуна на този американски шпионин, диверсант, който трябваше да получи доживотна забрана в медиите! От устата на този американски диверсант и шпионин излизат само идеи как да унищожава България! Има фикс идеи за евро и за шенген! Но на българите не ни трябват нито ес, нито нато, нито евро, нито шенген, нито ни трябва този американски шпионин и американски диверсант хампцаруЛАЙНЯН! Сигнализирай за неуместен коментар