България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение между партньорите: ПП-ДБ критикуват кметове, ГЕРБ-СДС - централната власт

Битката за София ще бъде най-оспорвана, убедени са Милен Любенов и Елена Дариева

18.09.2023 | 09:12 Редактор: Елеонора Танева

Зърнопроизводители излязоха на национален протест. През последните дни напрежението се изостри след думите на премиера акад. Николай Денков, който заяви, че не преговаря "с терористи". Вицепрезидентът Илияна Йотова поиска оставката му. И всичко това става малко повече от месец преди местните избори.

"Думите на премиера бяха прекомерно силни, това не е добър индикатор за процеса, който трябва да бъде разрешен и да се намерят баланси. Всяка една икономическа система с претенции да бъде стабилна, трябва да сложи интереса на потребителя в своя център. Отпадането на забраната за внос има много разумни аргументи, нямаха шанса да бъдат чути след изказването за "терористите", дебатът се завихря по съвсем неблагоприятна спирала", коментира социологът Елена Дариева в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са политическите процеси да се развиват в контекста на местните избори. Тя отбеляза, че ГЕРБ и ДПС, които имат доминация в местната власт, ще опитат да запазят позициите си по места, а ПП-ДБ, които са със заявка да променят начина на управление на общините, ще се опитат да вдигнат протестна вълна срещу местните кметове. 

"Ще се види напрежението между партньорите в управляващото мнозинство -  ПП-ДБ искат да критикуват начина на управление на общините, от Борисов виждаме да критикува централната власт, за да отговори реципрочно", добави Дариева.

Политологът Милен Любенов определи като прибързано решението на парламента за разрешаването на вноса на украинско зърно.  

"По-рационално беше да се изчака решението на ЕК, да се започнат разговори със зърнопроизводителите, не може да излизаш срещу толкова голям бранш и да очакваш, че няма да има реакция. Такава крайна реторика и квалификации наливат масло в огъня, беше ненужна една такава ескалация", категоричен е политологът.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че вижда пълен хаос при взимането на решения в коалицията. Като пример посочи, че министри не знаят какво прави кабинетът.

"Няма комуникация в рамките на това мнозинство. Една от основните причини е, че тези формации са опоненти, по един или друг начин в процеса на управлението ще ерозира електоралното доверие. Борисов неслучайно казва "правителството на промяната", "слаб министър на промяната", даде пример Любенов.

Политологът подчерта ножицата, която се отваря между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Стратегията на ГЕРБ е ясна, те бяха "изпрани", в момента Борисов е в стихията си, взима решения, дава съвети. Виждаме сериозна ерозия - около 7% са загубили ПП-ДБ, над 150 000 избиратели, след загуба на местните избори ще се стигне до опит на ГЕРБ да промени управленската формула около ротацията", прогнозира Любенов.

Дариева коментира, че местните избори са залог за политическото бъдеще на партиите: "Всяка сила, която не успее да завземе адекватни позиции в местната власт, е обречена на лошо представяне в централната власт в къс политически хоризонт". Тя даде пример с БСП и ерозията на партията на централно ниво. 

По думите на гостите София ще бъде най-оспорваното място за спечелване на голям областен град.

"Давайки заявка за промяна на местния модел и изправяйки се пред местни градоначалници с дълъг стаж и популярност, би трябвало, за да бъдеш на конкурентно ниво, да се изправиш с ярки политически фигури срещу тях. Номинациите от страна на ПП-ДБ за големите общини демонстрират предпазливост, търсят се експерти, по-мениджърски подход", заяви социологът.

"ГЕРБ още нямат решение и кандидат. На балотажа може да се случи всичко. ГЕРБ още няма кандидат, вероятно много хора, които са канили, са отказали, все още се търси решение, което да излезе срещу Васил Терзиев и да го победи. Това бавене може да доведе до нещо друго, президентските избори го показаха: когато нямаш кандидат и в последния момент търсиш решение, това води до предизвестена загуба", заяви Милен Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Стойка
преди 7 месеца
А, за народа кога ще се мисли - между схемите ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 7 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
Анелия
преди 7 месеца
То беше ясно, че ще има напрежениеу, ПП-ДБ наливат масло в огъня за всичко. Сигнализирай за неуместен коментар