Денков: Няма за какво да се извинявам, някои получават "лъвски пай" (ОБНОВЕНА)

"Те си построиха вили и си купиха скъпи коли с помощите", заяви премиерът за кратък брифинг

17.09.2023 | 18:50 Редактор: Михаела Кирилова

Премиерът акад. Николай Денков с изявление за протеста на зърнопроизводителите. Той заяви, че правителството вече е започнало работа по промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, особено тези, които произвеждат зеленчуци, плодове, месо, мляко и мед, поясни той.

"Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и отправиха заплахи, които всъщност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен диалог", подчерта мин.-председателят.

"Правителството никога не е отказвало разговори с аграрния сектор. Още на 25 юли премиерът, министърът на финансите и заместник-министър на земеделието и храните се срещнаха с представители на 35 организации в животновъдния сектор.

Освен това представители на протестиращите сега браншови организации са участвали в пет консултативни съвета в земеделското министерство от началото на август до средата на септември т.г. Те са част също от работните групи по Стратегическия план за земеделие и са в постоянен контакт с Министерството на земеделието и храните и министър Кирил Вътев.

В България не се допускат и няма да се допускат продукти, вредни за здравето. Има и ще има стриктни проверки на вноса за всички показатели по европейските стандарти, включително по всички рискови показатели, свързани с войната в Украйна, стана ясно още на брифинга в Министерския съвет. От 1 октомври м.г. до влизането на забраната за внос в сила на 3 май т.г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е анализирала 575 пратки зърно - внос от Украйна в България. В нито една не е установено наличие на вредни вещества. Единствено в една пратка от 40 тона има установени складови вредители. Цялото количество е върнато в Украйна.

С падането на забраната, считано от утре, 18 септември 2023 г., БАБХ ще извършва допълнителен контрол на храните с произход Украйна, внесени на територията на Република България. 

"Кабинетът вече работи върху промяна в методиката за субсидиране на земеделското производство. Целта е да бъдат подпомагани повече малките и средните производители на традиционни български култури, които изчезнаха от пазара – зеленчуци и плодове, месо, мляко и мед. На тези хора съм готов да се извиня, ако са се почувствали засегнати, въпреки че думите ми не бяха насочени към тях", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос.

"Не виждам за какво да се извинявам на другите, които въпреки милиардните годишни субсидии и помощи, с които си построиха вили и си купиха яхти и скъпи автомобили, забравиха помощта от Европейския съюз и от държавата, отказаха диалог с правителството и поставиха ултиматуми", посочи акад. Денков. Той призова в следващите дни всеки земеделски производител да реши към коя от тези две групи принадлежи.

Снимка: БГНЕС


5
2 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 7 месеца
2 милярда годишна субсидия за ЗП,за язовирите които ни заливат нищо!ЗАПОЧВА АНТИПРОТЕСТ ДО КОЛЕДА НЕ КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКО ОЛИО! Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
Премиера и назначилите го, ясно показват какво мислят за българите. Просто правителство на репресиите, пълно със злоба. Вчера бяха шофьорите с фалшив тест, днес са зърнопроизводителите, утре някой друг. Всичко в името да се даде всичко, което имаме на назначилите ги и да ни се вземе всичко. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
дайте да дадем
преди 7 месеца
Взимането на решения силово, непрозрачно, без диалог и против интересите на страната, още повече ще увеличи броя на тези, които са против Еврото и против военното ни сътрудничество с някои страни! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Зърно производителната мафия в България. Няма едно министерство в България където мафията да не се е настанила. Това се отнася и за земеделието. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Циник
преди 7 месеца
Този колкото повече приказва, по-зле става. Естествено, че БАБХ няма да установи нередности. БАБХ работи за посолството, не за гражданите. Сигнализирай за неуместен коментар