БФС призовава за мирен протест, дадоха списък с искания към управляващите

"Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации", заявиха от съюза

17.09.2023 | 16:05 Редактор: Михаела Кирилова
БФС призовава за мирен протест, дадоха списък с искания към управляващите

Българският фермерски съюз призовава за провеждането на мирен протест и земеделските производители да не се поддават на провокации. Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18.09.2023 г. с начален час 10:00 чasa, като ще включват блокиране на гранични пунктове и главни пътища. Ръководството на БФС ще бъде утре със земеделска техника в 10:00 ч. на летището в Бяла Слатина.

"Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни", каза Георги Стоянов, председател на БФС. 

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Инициативният комитет, в който влизат всички организации у нас, формулира следните искания към управляващите: 

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. 

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Снимка: БГНЕС/архив