България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общинският съвет в Белоградчик: Кметът да преведе 300 хил. лв. на болницата, иначе ще затвори

"Вече 2 години не е превел и една стотинка. Парите бяха похарчени за друго", заяви Боян Минков

18.09.2023 | 08:49 Редактор: Тодор Петров

Общинската болница в Белоградчик е пред затваряне заради натрупани дългове в размер на 300 хиляди лева. Парите трябва да бъдат платени на фирмата, която осигурява лекарства за болничната аптека. 

Председателят на Общинския съвет в града Боян Минков заяви в ефира на "България сутрин", че в 10:00 часа днес ще предложат решение за спасяване на болницата. 

е задължим кмета да преведа 300 хил. лв. на болницата. Такова решение взехме още преди две години, но той така и не го направи. Вече 2 години не е превел и една стотинка. Парите бяха похарчени за други работи", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

От думите на Минков стана ясно, че тези 300 хил. лв. задължения са само към тази фирма, иначе болницата дължи милиони - основно за заплати на лекари и персонал, които не са получавали възнагражденията си повече от две години. 

"Медиците работят само на мускули, получават аванс по 300 и 500 лева. Как се издържат? Трупат задължения", подчерта председателят на Общинския съвет в Белоградчик.

Минков съобщи, че е намерен инвеститор в района, от чиито данъци в общината ще влизат по 1,3 млн. лв. годишно. От тези средства Общинският съвет предлага да бъде обезпечена болницата. За 2021 и 2022 г. данъците на инвеститора са били 300 хиляди лева, вече са на стойност 1,3 млн. лв.

"Болницата обслужва около 20 хиляди души в 4 общини и е със 150-годишна история. Болница винаги е имало в Белоградчик, има и заявявам категорично, че ще има. Надявам се след днешното решение фирмата да прояви разум и да освободи болницата от запорите. Ще заложим средствата в бюджета, кметът би трябвало да се съобрази с нашето решение. Пари в общината има, трябва воля от кмета да ги преведе на болницата", обясни Минков. 

Ако фирмата не прояви разбиране, в утрешния ден болницата ще бъде затворена. Доколкото разбрах от медиите, те са отказали да преговарят с кмета, добави председателят на Общинския съвет в града.

Гледайте целия разговор във видеото.