България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: Отмяната на забраната за украински внос стана на тъмно и без доводи

Остана впечатлението, че някой налага това решение, заяви Александър Попов

15.09.2023 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

Отмяната на забраната за внос на украинско зърно е била най-вълнуващата тема за читателите на информационния сайт dnes.bg през последните дни. 

"Може би защото всичко стана много бързо и много на тъмно. Това е доста важна тема, която вълнува голяма част от българския бизнес. Решението беше взето от днес за утре, без много информация и предварителни дебати. Остана впечатлението, че някой налага това решение. Странно беше как земеделският министър не знае за подобна промяна", заяви главният редактор на dnes.bg Александър Попов в студиото на "България сутрин".

По думите му управляващите са наясно, че ще последват протести, а тези на зърнопроизводителите не са никак леки и обикновено водят до оставки.

"Не знам Асен Василев как изчислява загубите, но загубите от подобни протести няма да са никак малки. Дори министри и депутати не знаят защо това вето падна. Не ни беше обяснено какви са ползите. Протести ни очакват още следващата седмица", каза още Попов за Bulgaria ON AIR.

От думите на експертите той не е останал с убеждението, че падането на ветото ще доведе до понижение на цените.

БЪЛГАРИЯ ОСТАВА ИЗВЪН ШЕНГЕН

"Речта на Фон дер Лайен беше някакъв оптимизъм за състоянието на Европа. Нас ни касае влизането в Шенген. Изречението ѝ, че трябва бързо да ни приемат в Шенгенското пространство не е нещо ново, тя ЕК отдавна си е казала мнението. Австрийците бързо ни върнаха в реалността, на ход е българската дипломация, която работи на тих фронт. В Австрия и Нидерландия предстоят избори. Надделее ли популизмът, шансовете ни намаляват до нула", коментира Попов. 

Журналистът добави, че сме изпълнили критериите и решението опира до вота на две държави. Винаги е политически въпросът, тази година нямаме шанс за Шенген, изтъкна той.

Визитата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Русия също е предизвикала голям читателски интерес. 

"Това показва в каква изолация е Русия. От друга страна, Северна Корея леко излиза от голямата изолация, в която пък тя се намира. Големият въпрос е дали се договаря доставката на оръжия от КДНР в Русия. Западът ще има проблем, защото Русия ще попълни оръжейните си запаси. Китай едва ли е толкова доволен. Притесненията са доста големи. Русия е притисната, въпросът е дали Северна Корея е най-удачният партньор за преговори. Големите опасения са дали Северна Корея може да получи помощ в развитието на ядрените оръжия.

Попов определи избора на Илиана Иванова за български еврокомисар като очакван. 

"Лесен избор, направи добре впечатление с нейното изказване. Надявам се да бъде достоен заместник на Габриел в нейната работа", отбеляза главният редактор на dnes.bg.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
u4en
преди 7 месеца
Не е на тъмно, оланкоолу. Ти ревеш за да си вземеш кирията от тия хайдуци. Дето и субсидии взема и са заели всички площи ,че да нямат конкуренция. Покажи "гладните" им къщи ,вили, "трабантчетата" и т.н. Покажи как "жално" и припяват чалгаджийките по сватбите им и рождените дни. Покажи как живеят и любовниците им. Е, ти май такъв им се падаш - за онождане.... Сигнализирай за неуместен коментар