Как Кирил Вътев се убеди, че забраната за внос на украинско зърно трябва да бъде отменена

Стигна се и до престрелки между земеделския министър и партия "Възраждане" в НС

14.09.2023 | 18:37 Редактор: Михаела Димитрова

Няколко часа спорове и напрежение - така може да се обобщи днешното гласуване в НС. В пленарна зала със 124 гласа "за" предложението за отмяна на забраната за внос на украинско зърно беше прието. То беше подкрепено с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и народните представители от ДПС. "Против" бяха от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", а 8 депутати от ГЕРБ се въздържаха.

Министърът на земеделието Кирил Вътев потвърди, че преди е бил на мнение, че забраната трябва да действа, но на заседанието на правителството е разбрал, че отпадането няма да нанесе сериозни щети и беше категоричен, че контролът на всички стоки от Украйна, които влизат на територията на страната ни, ще бъде завишен.

Стигна се и до престрелки между земеделския министър и партия "Възраждане", които поискаха неговата оставка.

"Никой не е по-голям от хляба, нека да не превръщаме темата в популизъм и тенденциозни политически изказвания", каза министър Вътев.

"Вчера имаше много хора, които ви поздравиха за това, че защитавате позицията на българските производители. Само в рамките на няколко часа изведнъж се появи този чудодеен анализ, за който казваме, че е от Делян Пеевски. Вие казвате, че не е така. Изведнъж идвате и говорите със забит поглед в трибуната", каза Костадин Костадинов към Кирил Вътев.

"Уважаеми г-н Костадинов, първо, никога не съм бил с наведен поглед. Второ, в моя чест е свирил българският химн. Във ваша чест не знам дали е свирил. Ако ще ми губите времето с подобни реплики, моля да ме освободите, защото имаме много работа. Един човек се провикна невъзпитано да си дам оставката. Аз ще си я дам веднага, когато ми я поискат по правилния начин", отвърна министърът на земеделието.

"Предпочитам цената на месото, олиото и хляба да са с по-ниска цена и съм сигурен, че този министър ще защити интересите на земеделските производители, защото той милее за българското земеделие", категоричен е Кирил Петков. 

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за взетата позиция и за отмяната на забраната на внос на украински селскостопански продукти на територията на страната. В личния си профил в Twitter той написа: "Благодаря на министър-председателя Николай Денков и неговия екип, както и българските парламентаристи, които подкрепиха този ход.

Зеленски завърши публикацията си с думите, че "България дава пример за истинска солидарност".

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Отговарям веднага
преди 7 месеца
Не как, а кой го убеди? Ами, посолството го убеди! Сигнализирай за неуместен коментар