България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дечев, БСП: На Вътев му е оказан външен натиск, Тагарев се държи като украински военен министър

Депутатът е категоричен, че решението за зърното от Украйна е предателство за българските интереси

15.09.2023 | 09:23 Редактор: Михаела Кирилова

Депутатите отмениха забраната за внос на украинско зърно. Това стана след малко повече от 2 часа дебати в пленарната зала. Според част от депутатите това е предателство към земеделците.

"Това е предателство на националните интереси на България. Това решение се взе в последния момент и може би целта е била да няма дебат. Повярвайте ми, напрежението в сектора ще продължава да расте. Министърът не направи предварителен дебат, в който да бъдат изчистени всички спорни моменти и да бъдат намерени пресечни точки. Няма идеален начин, но можеше да се коментира", каза депутатът от БСП и член на комисията по земеделие в парламента Деян Дечев в студиото на "България сутрин".

Гостът е категоричен, че няма информация какъв е ефектът от тази забрана. Според него е парадоксално, че се внася за решение в НС, но няма становище от вносител и че тази тема не е била разглеждана дори в ресорната комисия по земеделие.

Премиерът акад. Николай Денков излезе със становище, че след забраната цените на основните продукти ще се спаднат и инфлацията ще се понижи. Дечев изтъкна като единствен аргумент за тези становища един икономически анализ, който никой все още не е виждал.

"Министърът на финансите цитира сумата от 146 млн. лв., но тя не беше защитена. Всеки говори за този анализ, който показва тези неща, но никой не го е виждал. Нямаше предварителен дебат в комисията по земеделие и народните представители не бяха запознати. Министърът на земеделието няма становище, което е абсурдно", заяви депутатът от БСП.

Той изрази мнение, че на министър Вътев му е оказано външно влияние и предрече оставката му.

"Министър Кирил Вътев вече е компрометиран по отношение на своята представителност с тези 4 страни, с които сме в пакт. Това е предателство, те едва ли са били уведомени за това наше решение. България търпи щети и не изглеждаме сериозно в очите на нашите партньори. Чудя се какви мотиви ще изтъкнат хората, които гласуваха за това вчера", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Деян Дечев засегна и темата за качеството на украинското зърно, като изрази мнение, че водещата роля трябва да е на Министерството на земеделието. Депутатът от БСП обвини министър Тодор Тагарев, че се държи като украински министър.

"Тагарев е безспорно най-слабото звено в този Министерски съвет. Тревожно е, че действа като украински министър на отбраната. Той призна, че е бил служител на украинското министерство на отбраната, без да получава възнаграждения, което означава, че е бил там по политически или идеологически съображения. Защитата на българските национални интереси остава на заден план за него", категоричен е Дечев

В края на разговора той постави под въпрос твърденията, че военната техника, която пращаме на Украйна, не е наистина развалена.

Гледайте целия разговор в следващото видео: