Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Александър Томов: Цените няма да паднат, ще се качат, включително на горивата

"Много земеделци са на ръба. Ние нямаме силна реколта. Работят на загуба", коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица"

14.09.2023 | 21:06 Редактор: Елеонора Танева

Решението за внос на украинско зърно не е съгласувано с българските производители. Дори елементарно уважение към тях не беше показано. Не са информирали самия министър. Става дума за геополитически внушения, не мисля, че много ще се помогне на Украйна по този начин. Очаквало се е Полша, Унгария, Словакия, Чехия да вземат такова решение. Опитът да направим пробив не е удачен. Това коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

Той добави, че загубите от спрения внос, които министърът на финансите цитира, са силно завишени.   

"Трябва да видим колко губим при срив на българските зърнопроизводители и колко печелим от ДДС при внос. Във всички случаи губим повече от загубата на производство в страната. Това означава работни места, социални плащания. Ако започнат  протести, загубите ще са още по-големи. Страната остана изолирана, не се намери решение, което да е добро за българските хора", заяви проф. Томов. 

По думите му в политиката трябва да се взимат спокойни, аналитични решения.

"Това беше поредното натягане, да се угоди някому. Тогава е голяма глупост - вчера казаха - "цените падат", днес министърът на икономиката каза "инфлацията остава 8%". Няма да паднат цените, ще има качване, включително и на горивата, което ще повлияе на много други", убеден е гостът.

Според него е било разумно решение да се позволи транзитното преминаване на украински стоки, тъй като Украйна няма друга алтернатива в Черно море, освен българските пристанища. 

Гостът призова в близките дни да се седне на масата за разговори със зърнопроизводителите и да се постигне консенсус.

"Много земеделци са на ръба. Ние нямаме силна реколта, поради което много са на ръба, работят на загуба. Не бива да се подиграваме повече с частния бизнес", каза проф. Александър Томов.

Очакванията му са инфлацията до края на годината да бъде 8-10%. Не вижда и сигнали за свалянето на ветото он Нидерландия и Австрия за влизане на България в Шенген.

Гледайте целия разговор във видеото.