"Искаме децата ни да ядат българска храна": Земеделците блокират възлови точки и гранични пунктове на 18 септември

От бранша заявиха, че отпуснатите 63 млн. лв. компенсации няма да променят решението

14.09.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Общонационален протест за спасяване на българското земеделие ще блокира цялата страна от 18 септември. Това обявиха всичките 26 браншови организации от сектор "Земеделие" след национална среща в Арбанаси.

Възлови точки и гранични пунктове в цялата страна ще бъдат блокирани от 10 часа, а на следващия ден протестът продължава в столицата. Протестите ще бъдат безсрочни до повторно въвеждане на забрана на внос от Украйна, не само на зърнени култури, но и на мляко, млечни и животински продукти, живи животни, мед. 

"Ситуацията в другите сектори, както и при нас, е на фалит", каза Владо Шаренкапов от Национална асоциация на картофопроизводителите.

Сред исканията са и завишен контрол по качеството и безопасността на селскостопански продукти.

"Ние искаме да защитим това, което нашата земя ражда и няма да позволим да ни откъснат от него. Искаме да защитим нашите плодове и нашите деца, искаме те да се хранят с българска храна", настоя председателят на национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков.

В протестите ще се включат и търговци на земеделска техника и препарати, и селскостопански работници, както и техните семейства.

"Имаме 25 хиляди площи. Осигуряваме работа на 100 000 сезонни работници. И когато излезем на протест, ще излязат и тези сто хиляди души и техните семейства", категоричен е Божидар Петков от Национална асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Браншовите организации искат и изплащане на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство заради войната в Украйна до 30 септември. Производителите заявиха, че диалогът им с управляващите е прекъснат и че 63 млн. лева компенсации заради вноса на евтина украинска продукция, няма да променят тяхното решение. 

Вижте повече в репортажа.