България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сандов: Мостовете не са надеждни, строят хотели в дерета, не си взехме поука от Каравелово

Можехме да бъдем по-подготвени, убеден е бившият екоминистър

06.09.2023 | 09:43 Редактор: Елеонора Танева

Може ли бедствия като това в Царево да бъде предотвратено?

"Можехме да бъдем по-подготвени. Но има неща, които не биха могли да бъдат прогнозирани. Новият План за управление на риска от наводнения се бави, има наказателна процедура срещу България. Нямаме система за ранно предупреждение при проливни дъждове. Трябва да интегрираме още повече възможности. В Гърция има много по-сериозни проблеми с екстремните прояви на времето. Там мобилните оператори са задължени да изпратят в района на клетката SMS с известие, че предстои такъв тип екстремна проява на времето", заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "България сутрин". 

Като основен проблем той посочи, че продължаваме да вървим след събитията. Още миналата година той е поставил на дневен ред при прогноза на НИМХ за екстремно време да се създаде щаб с цел превенция. 

"Това, което инвестираме в превенция, е в пъти по-малко от това, което в последващи действия", категоричен е Сандов.

Бившият екоминистър посочи и къде са проблемите в района на Царево: "Реките, които стигат до къмпингите, са малки деренца, нямало е очаквания, че могат да станат реки. Мостовете не са били надеждни за такъв поток. Допускат строителство на определени обекти на места, които не са подходящи, включително в дерета. Помним "Аспарухово". Застрояватето е част от проблема. На Нестинарка има хотел, посторен на плажа, той е в риск, вярно, че нашето море не създава такива вълни, но това може да дойде от дерето. Архитектите трябва да имат едно наум", добави Сандов.

Той е категоричен, че властите на са си взели поуки от Каравелово. 

"На километър преди самите населени места, когато районът е в риск, трябва да има начин реката да се разлее естествено, да наводни територия, която не е опасна и така да отслабим вълната, която ще отиде към населеното място", даде пример за мярка бившият министър на екологията. 

Сандов подчерта като друг голям проблем безразборната сеч.

"С цел да се добие повече материал се секат дървета, които укрепват брега. Горите са изключително важни, трябва да разчитаме на естествените в природата мерки за превенция", допълни бившият екоминистър.

Гледайте целия разговор във видеото