България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволци в Царево: Има риск от хипотермия, но паниката е най-големият враг

Стилиана Ралева и Никола Дойчев са в готовност да помагат на нуждаещите се

06.09.2023 | 09:28 Редактор: Михаела Кирилова

Доброволци вече пристигнаха в Царево и помагат на нуждаещите се. На терен има 12 човека, които увериха, че ще останат, докато имат ресурс и докато хората имат нужда от помощ.

"Имаме 12 доброволци от Пловдив, София и Пазарджик. Дойдохме тук с високопроходима техника и можем да евакуираме хора. Разполагаме и с офроуд линейка и медицинско оборудване, с което можем да осигурим медицинско обезпечаване. Ръководителите ни чакат нареждания от Щаба в Царево, след което ще стигнем до разпределяне на екипи", каза доброволецът Стилиана Ралева от "Аварийно спасяване" в Пловдив в ефира на "България сутрин".

"Изключително важно е да се подкрепяме в тази ситуация. Тя се изразява най-вече с човешки ресурс. Паниката е най-големият враг. Важно е всички да бъдат с чисти и сухи дрехи, тъй като рискът от хипотермия е много голям", коментира лекарят Никола Дойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Стиляна Ралева доброволчеството е особено важно в България, тъй като то може да компенсира липсата на ресурс. Тя заяви, че тази липсва съществува у нас и обърна внимание на закона за доброволчеството.

Дойчев също поясни, че законът за доброволчеството трябва да бъде прокаран. От няколко години има проект, който минава на четене в НС, но все още няма действащ закон. Той е категоричен, че това би улеснило работата на доброволците.

Гледайте целия разговор във видеото.