България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: И 100 л дъжд на кв. м стигат за бедствие, хората да не се плашат, порои не се очакват

Петър Янков поясни, че Беломорието също ще бъде бурно

06.09.2023 | 07:50 Редактор: Михаела Кирилова

Рекордно количество валежи са паднали в Царево и района вчера. Над 300 литра на кв. м са падналите валежи вчера в Югоизточна България. Най-голямо количество дъжд е паднало в село Кости - 329 литра на кв/м и в Граматиково - 288 литра на кв. м. Националният институт по метеорология и хидрология няма станция в Царево, затова няма и точни данни от там за количеството на валежа. 

"Днес се очакват слаби валежи по Южното Черноморие. След 12:00 часа и слабите валежи ще спрат. Все пак ще се създават проблеми в почистването на всички разрушения. Хората не трябва да се плашат. Проливни валежи не се очакват", каза синоптикът Петър Янков в ефира на "България сутрин".

Той коментира, че измерените валежи са около 100 литра на кв. м. Западно от Приморско е било най много - около 130 литра на кв. м. Синоптикът сподели, че количествата валежи над 100 литра са достатъчни за създаването на бедствена ситуация.

"През следващите дни ще има повече слънце, вълнението ще бъде бурно. Нашите сънародници, които се насочват към Беломорието, също ще бъдат посрещнати от бурно море. Особено по южното крайбрежие в Гърция", коментира Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.