България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кога лихвите по кредите ще тръгнат нагоре и защо е рисково да спестяваме в долари?

"Има проблем единствено с обслужването на бързите кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев

04.09.2023 | 08:28 Редактор: Михаела Кирилова

За първите 5 месеца на 2023 г. се забелязва ръст на депозитите. Експерти коментират, че имотният пазар е активен и ръст на цените няма.

"Българинът продължава да е спестовно насочен. Това започна от кризата през 2009 г., когато депозитите бяха 22 млрд. В момента са на 74 млрд. Ние имаме непрекъснат ръст на депозитите. Хората предпочитат да имат заделени пари. Над 80% успяват да спестяват до около 10 хил. лв. Доходите по малките населени места продължават да са малки", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той прогнозира, че депозитите в по-малките банки, които в момента са до 1,5%, ще се повишат и ще стигнат до не повече от 2%. Според него е рисково за българите да спестяват в долари, тъй като има валутен риск. В евро и в лева няма толкова голяма разлика.

"Лихвата за ипотечните кредити се определя по средната лихва на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се увеличат. Хората не трябва да се притесняват, най-вероятно в следващите 6 месеца няма да има увеличение. Индексите се увеличиха, но банките решиха да не увеличават лихвите. С половин до 1 процентен пункт може да се увеличат лихвите по изтеглените кредити в следващата година. Няма да има сътресения на кредитния пазар", коментира кредитният консултант в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че основният фокус на рефинансирането е да подобрим условията по кредита си. Той посъветва да рефинансираме кредита си, ако плащаме лихва 2,8%.  

"Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен консултант и виждате, че друга банка може да ви го даде. Това лято при рефинансирането спестявахме по 15-25 хил. лв.", каза Тихомир Тошев.

Той разясни, че има проблем единствено с обслужването на бързите кредити и посъветва хората да направят банков потребителски кредит, с който да погасят бързите и повече да не теглят такива.

"Бързите кредити трябва да се теглят в малки суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата. В повечето страни се наричат така - кредит до заплата", категоричен е гостът.

В края на разговора кредитният консултант коментира, че имотният пазар е активен и няма ръст на цените. 

Гледайте целия разговор във видеото.