България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Без такса теглене на заплата, но не за всички - какви са вариантите пред банките

Лихвите по ипотечните кредити ще растат плавно, прогнозира Деян Василев

01.08.2023 | 08:15 Редактор: Елеонора Танева

С приемането на бюджета депутатите одобриха създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се теглят и да се получават пари. 

"На 24 юли от Асоциацията на банките публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща", коментира финансовият анализатор Деян Василев в студиото на "България сутрин". 

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че банките през последните години са увеличили различните такси, включително и при теглене от собствен банкомат.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни - неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. - това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", заяви Деян Василев.

Финансовият анализатор прогнозира и движението на лихвите по кредитите. Очакванията му са да се увеличат с по-малко от прогнозите за есента.

"Последната статистика показва плавно увеличаване на лихвите на срочните депозити, това ще доведе до увеличаване на лихвите по кредитите - новоотпуснати и стари - с до четвърт или половин процент", каза Василев.

Гостът допълни също, че спестяванията на българите се увеличават. 

Гледайте целия разговор във видеото.