България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-шефът на ББА: Трябва нов механизъм за финансиране на дейността в здравеопазването

Дд-р Неделчо Тотев: Невъзможно от 850 да отиваш на 1500 лв., без други източници на финансиране освен Здравната каса

31.08.2023 | 09:18 Редактор: Михаела Димитрова

Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят началните заплати, заложени в Колективния трудов договор. 

"Здравеопазването, въпреки че е чувствителна сфера, подлежи на определени правила, които са пазарни. Тази идея за гарантиране на определени минимални прагове на възнаграждение не е нова, от миналата година се въведе. Всички болници, които имаха възможност, са вече на тези нива. Има редица лечебни заведения, в това число общинските, които поради малък обем на пациенти или други причини, не могат да гарантират тези нива. Най-лесният механизъм за гарантиране на възнагражденията от страна на ръководството на лечебните заведения към медицинските екипи е да има достатъчно ресурс в здравеопазването", коментира зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Иван Тодоров в "България сутрин".

По негови думи в момента страдаме от сериозно недофинансиране на клиничните пътеки.

"Някои са с 40-50% недостатъчно финансиране. Не е реална цената, която Здравната каса определя за тях. При това положение няма как при един натиск последните 3 години да може да се изпълни това искане", допълни Тодоров.

Затова, според него, държавата трябва да се насочи към нов механизъм за финансиране на дейност в здравеопазването. "Това е дълга и тежка реформа. От една страна трябва да има увеличение на клиничните пътеки, защото миналата година при около 20% реална инфлация, клиничните пътеки бяха увеличени с 8%, от друга страна трябва да се предприемат серия от мерки", каза още зам.-председателят на ББА.

"Лечебните заведения, които по една или друга причина не могат да осигурят адекватно заплащане на своите медицински специалисти, просто ще ги загубят, защото здравеопазването е сфера без граници. Добрите лекари просто ще напуснат тези лечебни заведения", посочи Тодоров.

По негови думи клиничните пътеки съставляват между 60-90% от приходите на болницата и зависят от региона в който се намират. 

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви, че поради невъзможното генериране и финансов ресурс, трябва да се поддържат основни заплати, независимо от прихода, който имат. 

"Всеки един управител генерира някакви ресурси, с които да стимулира хората, които работят да бъдат отличени от неработещите. Когато се каже "вдигнете основните заплати два пъти", ние възразихме и казахме да направим анализ, но е невъзможно от 850 да отиваш на 1500 лева без други източници на финансиране освен Здравната каса", коментира той.

"Персоналът е субсидирал всякакви ремонти и промени, затова една част от нашите лечебни заведения не са приветливи, колкото съвременните болници. Поради тази причина не можем да мислим за ремонти, ако общината не се намеси. След като държавата иска да увеличи заплатите, което е крайно наложително, ние казахме, че трябва да има допълнителна субсидия. Няма откъде да генерираме други приходи. Хората казват "Трудовият ми път свърши", повече хора са в пенсионна или пред пенсионна възраст", заяви още д-р Тотев.

Гледайте видеото с целия разговор.