България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близо 10 лв. за килограм боб и леща, има ли път към ниските цени на зеленчуците?

Според икономиста Невена Петрова и производителя Иван Кабуров държавата трябва да определи приоритетни сектори

30.08.2023 | 09:21 Редактор: Юлиан Христов

Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм. Производството им у нас е на минимални равнища, което се отразява допълнително на цените.

"Ние трябва да отчетем, че хранителните стоки се продават в условията на свободен европейски пазар и няма как да въведем ограничителни мерки, които да противоречат на европейското законодателство. Българският потребител директно понася последствията от движенията на международните пазари", каза икономистът Невена Петрова в предаването "България сутрин".

Според нея трябва да бъдат въведени регулации. "От една страна говорим за свободен пазар и конкурентоспособност. Знаем, че животновъдите у нас взимат три пъти по-малко субсидии, отколкото колегите им тези в ЕС", коментира тя.

По думите на Петрова потребителите трябва да бъдат информирани за произхода на продукта и как е бил отгледан. Друг важен въпрос е достъпът до пазара, смята тя, като допълни, че от много години асоциациите на производителите се борят за равнопоставеност на пазара.

"65% от дистрибуционните пазари у нас се държат от търговските вериги. Затова трябва диалог, за да се гарантират българските производители. Земеделските производители имат достатъчно познания, за да достигнат до един краен качествен продукт. Те не са търговци, логистици. Държавата обаче трябва да следи веригите за монополно положение", коментира тя.

Според Невена Петрова сивият сектор трябва да бъде контролиран и изкупуването на продукция без изплащане на ДДС трябва да бъде прекратено. "Проблемът е с това, че зеленчукопроизводството е било на заден план, а е а важен сектор, защото се използва голяма част от работната ръка по региони", допълни тя и уточни, че трябва да има политическа воля за изграждането на рамка, която да определи приоритетните сектори през идните години.

Икономистът уточни, че е трудно да се предвиди как ще продължат да се движат цените на зеленчуците, тъй като няма регулации. Тя даде за пример практики, в които има изискване за сключване на дългосрочни договори за изкупуване на продукция, което дава предвидимост на производителите.

Част от производителите не плащат данъци, коментира пред Bulgaria ON AIR зеленчукопроизводителят Иван Кабуров. Това, по думите му, поставя съвестните производители в неконкурентно положение.

Той даде пример за това как има производители, които използват "оборотни кашони", в които превозват продукцията си. Самият Камбуров използва нови опаковки за всяка нова продукция, която излиза от фермата му и това оскъпява продукцията.

"Държавата ни помага, но тези помощи, които се раздават като помощи, са кръпки, които са моментни и не вършат никаква работа. Ние искаме правила за производители и търговци", каза той и допълни, че е важно да има проследяемост на веригата от потребителя до крайния потребител.

Според него българските производители трябва да бъдат обединени в сдружение, което да лежи на основни правила и разпределяне на дейностите.

"Правителството е наясно в момента и ако това, което са го започнали и го довършат докрай, ще бъде много добре и за потребителите, и за производителите. Сега цените в България са на нормално ниво, но на нивото на инфлацията имат завишена себестойност", обясни производителят.

Той даде пример с това, че в момента тържищата са залети с консервирани домати, които са на по-ниска цена и се продават, защото производителите у нас не са произвели продукцията, тъй като има несигурност в пазара. "В момента от 15 хил. дка зеле сега в цялата страната са засети 5 хиляди дка, което е три пъти по-малко", даде пример той.

"Ако купуваме една салата от Италия или Гърция или домат на 1,50 лв., това е трето качество. Ако искаме качествената продукция - тя ще е на същите цени като у нас, даже е и по-скъпа. Ако съсипем българското зеленчукопроизводство, проблемът с потребителите ще бъде много голям", каза още Кабуров.

Според него е необходимо да се направи райониране на страната за това къде каква продукция е подходящо да се отглежда.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тц тц тц
преди 7 месеца
Кой сбърка името на човека, който хвърля пот и нерви да ви пълни магазините и храни с качествен зеленчук !?... Сигнализирай за неуместен коментар