Как да си направим зимнина в буркани? Следвайте тези лесни трикове

С тази рецепта зеленчуците ще останат хрупкави

25.08.2023 | 16:59 Редактор: Вяра Димова
Как да си направим зимнина в буркани? Следвайте тези лесни трикове

Средата на лятото е моментът, в който приготвяме любимата си зимнина. Понякога този процес е твърде сложен, което може да ви откаже от затварянето на буркани. Но не и ако знаете някои лесни трикове за затваряне на свежа зимнина, която има вкус на любимите ви пресни салати от лятото с хрупкави и свежи зеленчуци.

Какви съставки са необходими за лесната зеленчукова зимнина, която да си приготвите?

1 кг червени чушки;
2 кг зрели червени домати;
1 кг корнишони; 
1 кг кромид лук;
1 глава чесън; 
2 връзки магданоз, ситно нарязани;
1 кг моркови;
100 мл олио или зехтин; 
1 супена лъжица сол;
1-2 чаени лъжици оцет на 1 литър;
1 чаена лъжица захар на 1 литър.

Зеленчуците се нарязват на едро. Наситнете магданоза без дръжките. Нарежете и чесъна, но не прекалено ситно. Сложете зеленчуците в голяма купа или легенче. Добавете олио или зехтин и сол. Разбъркайте добре. Оставете зеленчуците да пуснат сок за около 1 час. 

Разпределете зеленчуците в бурканите, които предварително сте стерилизирали и подсушили. Не използвайте твърде големи буркани, защото може да ви е трудно да прецените вместимостта и количеството течност в тях. Важно е да са напълно сухи. След като разпределите зеленчуците, залейте със соковете, които са пуснали в купата. Във всеки буркан добавете захар и оцет, като съобразите количеството течност, пише az-jenata.bg.

Варете бурканите на много слаб котлон за около 40 минути. Оставете да изстинат и съхранявайте на сухо, тъмно и проветриво място.