България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия и САЩ в космическа надпревара: Южният полюс на Луната привлича с ледени залежи

Тихомир Димитров обясни защо руските опити в Космоса търпят неуспехи

23.08.2023 | 08:09 Редактор: Елеонора Танева

Първата руска експедиция до Луната от почти 50 години насам се провали, след като станцията "Луна-25" се сблъска с повърхността на нашия естествен спътник и връзката с нея беше изгубена. 

"Луната е най-близкият небесен спътник на нашата планета - на 370 000 - 400 000 км, които с космически кораб се пропътуват за 3 дни.  Луната е ориентирана така, че когато слънчевите лъчи хвърлят слънчева радиация върху нея, Южният и Северният полюс остават неогрети и на тях има кратери, които съдържат водни залежи под формата на лед. Това са дълбоки кратери, които никога не биват огрявани от слънцето. Там температурата е около минус 250 градуса. Това са места, където може човешката цивилизация да кацне, да направи лунна база и да се черпят естествени ресурси", обясни специалистът по космически науки Тихомир Димитров в студиото на "България сутрин".

Залежите са открити по време на обиколката около Луната на американски космически кораб, който е направил подробна карта на лунната повърхност. Гостът отбеляза, че водата на Луната се различава от тази на Земята.

"Тази вода може да бъде разтопявана, пречиствана, не е с химичния състав като на нашата планета. Търпи промяна, за да бъде годна за пиене. Може да послужи като естествен ресурс за хора, които ще пътуват и на други места. Може да бъде построена пречиствателна станция и чрез транспортно средство да бъде превозена до други места, където може да има лунна база", обясни Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че на огрятата част от Луната, която виждаме при пълнолуние, няма вода, защото там температурата е 120-150 градуса по Целзий.

Димитров разясни целта на колонизацията на Луната: "За да живеят хората по-дълго в Космоса, трябва да прекарват повече време на близко космическо тяло. Другото е Международната космическа станция, която се намира само на 400 км височина над повърхността на планетата. Ако човек отиде на Луната и живее там с месеци и години, и има колония, човешката цивилизация ще бъде по-подготвена за пътуване до Марс например, която планета е на 8-9 месеца път от Земята".

Специалистът по космически науки коментира разбиването на руската ракета "Луна-25" в повърхността на Луната. По думите му подготовката не е била на достатъчно добро ниво и това е довело до поредния провал на руска мисия. 

"Нужни са голям брой учени, които да са достатъчно добре подготвени. Простите факти говорят точно това - не са били достатъчно подготвени. Те имат нишка от мисии от 50-те години на миналия век, когато изпращат в Космоса апарати до лунната повърхност - някои са успешни, някои - не. При американците има градация. Научиха се как да провеждат успешни мисии към Луната и Марс, а руснаците стоят на едно ниво", каза Тихомир Димитров.

Предстоящо бъдещо събитие, което специалистите очакват с нетърпение, е мисията "Артемида 2" на НАСА. Това ще бъде първият път от 50 години насам, когато хора ще бъдат близо до повърхността на Луната. 

Гледайте целия разговор във видеото.