България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Треньорът на Нургюл: Пилеене на времето и неувереност я лишиха от титлата

"Шахът попада в графата на най-незначителните спортове в България", каза Живко Жеков

22.08.2023 | 08:46 Редактор: Михаела Кирилова

Нургюл Салимова спечели второто място на Световната купа по шахмат за жени в Баку. За съжаление, тя не успя да си осигури най-високото звание в шахмата - гросмайстор, но въпреки това постижението ѝ е голямо.

"Това постижение е преместване на по-горното стъпало в шахматната йерархия. Не ѝ стигнаха шахматни умения, житейски опит и самочувствие. Тя показа слабости, които има от преди, върху които работим. Основното е пилеенето на време. Това не е грешка, а недостатък на характера. Това идва от неувереност и има върху какво да се работи. Всеки спортист има върху какво да работи", каза треньорът на шахматистката Живко Жеков в ефира на "България сутрин".

Той сподели, че съветът му към Нургюл преди състезанието е бил да си почине добре, тъй като натоварването ѝ е било голямо. За него е било най-важно тя да бъде свежа и подготвена.

"Концентрацията може да я имаш по рождение. После човек я изгражда с годините. Това не е трудно за един шахматист. Всеки добър шахматист не чува и не вижда настрани, когато седне да играе. По-силните ѝ страни са фактът, че е млада и мозъкът ѝ работи много добре. Проблемът е следенето на времето. Тя обича много да мисли. Трудно се настройва да забърза темпото. Играе класически, а не забързан шах и не ѝ стига времето", коментира Жеков пред Bulgaria ON AIR.

Треньорът разказа, че с Нургюл са се чули вчера и че тя е звучала изморена и разочарована. Гостът увери, че тя ще се възстанови бързо и скоро ще е готова за нови битки.

"Предстоят ѝ клубни първенства в Европа, а след това индивидуални турнири. Има нови покани и графиците най-вероятно ще претърпят някои промени. На първо време е нужно да си почине и две седмици няма да играе. Оказало е ефект, че не беше с екип там, но не бива да твърдим, че ако не беше сама, със сигурност щеше да спечели. Когато си с екип, настройката ти е друга. Ти знаеш, че си наравно с другите. Когато си сам, се убива самочувствието ти", заяви Живко Жеков.

В края на разговора треньорът заяви, че няма въпроси към спортния министър Димитър Илиев, защото е наясно с нормативната база.

"Не са отчетени спецификите на отделните спортове. За съжаление, шахът попада в графата на най-незначителните спортове в България, но той е най-успешният в България за всички времена. Когато се налага да пишем проекти, ние сме наравно с всички останали спортове по изисквания. Трябва да сме наравно с футбола по документация, но от гледна точка на финансиране не сме", обясни събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.