Треньорът на Нургюл: Заслужаваше да спечели

С част от наградата си българката ще покрие разходите си по участието в Световната купа

21.08.2023 | 18:59 Редактор: Михаела Кирилова

Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шахмат, но доказа силното присъствие на България сред елита на най-мъдрата световна игра. 

Нургюл отстъпи, но завладя сърцата на цяла България и на цялата шахматна общност. В страната ни момичето натрупа симпатии с усърдието и борбеността си. Както и с това, че се явява на битката сама. Тя няма щаб, с нея не пътува дори и треньорът ѝ. Причината - до болка познатото "няма пари". 

"Държавата е тромава система и спортът не е на първо място", коментира треньорът на шахматистката Живко Жеков.

20-годишното момиче сяда зад шахматната дъска още на 4 години. Печели първата си битка на 6 и така намира призванието си. И посвещава живота си на това да стигне до върха. Второто място, което извоюва днес, ще ѝ донесе 35 000 долара. С част от парите ще покрие и участието си в турнира. 

"Можеше и да спечели, заслужава го, в спорта единият печели, а другия губи. Независимо, че загуби, тя беше финалист. Самият факт, че е участвала на този финал и го проведе по този начин. Един полъх на вятъра обърна нещата. Представянето ѝ е страхотен успех", каза още треньорът.

Класирането за финала в Баку осигури на 20-годишната ни родна представителка участие в турнира за претендентките за световната титла. Той ще се проведе в канадския град Торонто през април 2024 година, а победителката в него ще си гарантира и мач за световната корона.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 8 месеца
Млада, красива, талантлива - Браво. Желаем ти още много успехи! Сигнализирай за неуместен коментар