България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Регламентират дистанционната работа у нас - най-добрият вариант е хибридният

Не ми се отразява добре и се разсейвам, ако работя от вкъщи, сподели Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта

22.08.2023 | 07:59 Редактор: Михаела Кирилова

Парламентът е във ваканция, но предложенията за реформи не спират и през август. Предлагат се промени в Кодекса на труда за работата от разстояние, както и въвеждането на все по-популярното в Европа "право на изключване".

"Идеята на законодателя не е да ограничава, а да регламентира този начин на работа. Тук става въпрос за една директива на ЕС и нейната цел е над 10% от хората да работят дистанционно. Във Великобритания нагласата на хората е да работят половината от месеца дистанционно. Новите регулации са няколко. Първо е "правото на изключване". Не е тайна, че границата между дистанционната работа от вкъщи и от други места е размита. В почивките, които са регламентирани, служителят има право да не отговаря на работодателя. Втората регламентация - ако работодателят разгледа документите на служителя с помощта на изкуствен интелект, служителят може да изиска човек, който да ги преразгледа", каза Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че след пандемията от Ковид-19 са останали много сиви зони в дистанционната работа. Гостът коментира, че не е изчистена законодателната рамка по отношение на данъците в ЕС и към момента работодателите не приемат възможността за дистанционна работа извън България.

"Без промени няма как да бъде регламентирана дистанционната работа. Не очаквам да има лоши реакции нито от работодателите, нито от служителите. България е на опашката за дистанционната работа. И тук, и в чужбина ръстът на този вид работа е 300%", заяви Георги Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът изрази мнение, че най-добрият вариант за работа е хибридният. По този начин може да се развива екипната работа и фирмената култура. Според него много от сферите биха могли да работят частично от дистанция и определи като мит, че позиции от ИТ сферата са подходящи за този вид работа. 

"По отношение на временната и гъвкава заетост също е необходимо да се направят промени. Там има изискване, че не повече от 30% от персонала може да бъде под такава форма на заетост. В Полша, Румъния и Унгария регулациите са доста по-гъвкави. Ние имаме клиенти, има и инвеститори, които идват в България и имат практика голяма част или дори целият персонал да работи по този начин. В момента законите в България възпрепятстват това нещо", категоричен е Първанов.

В края на разговора той посочи, че предпочитанията за работа зависят от самия човек и че той предпочита да ходи по-често до офиса.

"Не ми се отразява добре и се разсейвам, ако работя от вкъщи. Дистанционната работа е привлекателна за много хора, но зависи и от дисциплината", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.