България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пиар експерти: България е страхотна, но се промотира бездарно - надеждата е в бизнеса

Доц. Александър Христов и Максим Бехар са на мнение, че имаме нужда от повече позитивни новини

21.08.2023 | 09:39 Редактор: Искра Ангелова

Убийството на бизнесмена Алексей Петров беляза минала седмица и постави много въпроси за сигурността в държавата. Наред с това се появи информацията за заподозрени в шпионаж в полза на Русия българи, които са задържани на Острова.

"За съжаление, всички тези събития от последните седмици, месеци, че и от последните 2 години, със сигурност се отразяват недобре. Най-зле на имиджа на България се отразява противоречието между ясно заявената проевропейска ориентация и путинизма, който се шири на места. Вчера чухме, че едва ли не България дължи модерното си развитие на Червената армия, дори лично на Сталин, което са абсурдни твърдения, казани от влиятелни личности и анализатори", каза пиар експертът доц. Александър Христов в студиото на "България сутрин".

Според него има разделение в обществото.

"Това, което се случи миналата, по-миналата седмица, не променя чак толкова драматично образа на България в чужбина, дори и пред евроатлантическите герои. По-скоро това, което е супер тревожно - през последните много, много години никой не прави нищо в България, за да подобри имиджа и за да представи страната ни каквато е. Убийства стават всеки ден във всички държави. Вероятно шпиони хващат всяка седмица някъде по света или по Европа. Но бездействията на една огромна поредица от български правителства, нямат желание да покажат какво е България, а стратегии за програма са мечти, които са вече неосъществими", коментира пиар експертът Максим Бехар за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че България е страхотна държава и има какво да се покаже.

"Въобще не говоря за планини, плажове и всичко това, което изключително бездарно се промотира извън България. Спа курорти има във всяка една държава, трудно ние бихме могли да бъдем конкуренти, да не говорим за нашите прословути ски писти, на които се чака с часове, за да се добереш до заветния лифт. В същото време тук има страхотни хора, има най-ниските данъци в Европа, имаме много големи възможности за инвестиции - всичко това в течение на години никой не обръща внимание", допълни пиар експертът.

Бехар се надява сегашното правителство да покаже какво наистина представлява България: "Ние трябва да привлечем инвестиции, трябва да привлечем хора, които гледат с добро око към България. Не е трудно, но трябва да се направи."

Доц. Христов смята, че показните убийства навсякъде по света се разкриват по-трудно.

"От едната страна стои ролята на държавата, от другата страна стои това, което прави бизнесът. А той се справя в пъти по-добре, работейки за имиджа на страната си и работейки за собствения си имидж. Виждаме как бизнесът се справя добре и по време на пандемия, и по време на останалите кризи. Може би надеждите са свързани с това", подчерта той.

Според Максим Бехар политиците и криминолозите трябва да кажат имало ли е политически чадър над Алексей Петров: "От една страна говорим за Алексей Петров и това, което се случи с него, но от друга страна - днес имаме финал на Световна купа по шахмат за жени. Животът ни поднася най-различна палитра от събития, които се случват всеки ден. Не познавам чужденец, който да е бил в България и след това да не е страдал, че си е тръгнал."

Доц. Александър Христов отбеляза, че винаги негативните събития получават повече внимание.

"Събираме информация за трудностите, тревожностите, за да можем да се предпазим от тях. По този начин абсорбираме и лошите новини. Това, което наблюдаваме напоследък, е едно заливане от такива негативни новини, а в същото време, в което се появи нещо изключително позитивно като представянето на Нургюл Салимова - ние се мятаме в другата крайност", добави той.

Максим Бехар е убеден, че България ще влезе в Шенген още тази година и настоя да се обяви търг за ново лого на България.

Гледайте целия разговор във видеото.