Радев: Какви постове са обещавани на Алексей Петров и от кого?

Държавният глава коментира за първи път стрелбата срещу бизнесмена

19.08.2023 | 12:02 Редактор: Юлиан Христов

Първи коментар на президента Румен Радев след покушението над Алексей Петров и поисканата оставка на главния секретар на МВР. От връх Свети Никола, където се честват 146 години от Шипченската епопея, държавният глава коментира, че когато държавата е слаба, мафията е силна.

Като опит за заграбване на власт президентът Румен Радев определи искането на оставката на главния секретар на МВР.

"Според мен това е настъпление срещу демократичния баланс, заложен в Конституцията. Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт. Те страдат от властова булимия", каза президентът.

Това беше и първият му коментар след показното убийство на Алексей Петров. Той коментира отправените призиви да бъде свикан Консултативният съвет по националната сигурност.

"С кого? С хората от записите и с техните ортаци от сенките? Не мисля, че това е добре за националната сигурност. Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. С поведението си властта тласка обществото ни към хаос и насилие", каза още държавният глава.

А твърденията, че Алексей Петров е организирал преговорите за съставянето на властта, Радев коментира така: "Хората очакват отговори каква е ролята на Алексей Петров в стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове са му обещавани".

Радев се обяви и против смяната на 3 март като национален празник.

"Всички сънародници, които милеят за страната ни, всички хора с достойнство ще кажем: "не" на разграбването на духовните устои на страната. Вярвам, че всички ние няма да позволим на безотговорни политици да се упражняват с миналото и бъдещето на децата ни", каза още той.

Държавният глава не даде отговор дали ще приеме оставката на главния секретар на МВР, след като вчера премиерът Денков заяви, че Петър Тодоров ще бъде освободен от поста.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нищо незнам
преди 8 месеца
Явно ще се потретям цитатат заявен пред покойният с цел да остане жив - Не може да крадеш от полицията каквото си поискаш някои работи немогат да се върнат и се плащат само по един начин. Сигнализирай за неуместен коментар