Йотова: Защо толкова време не предложиха смяната на главния секретар на МВР

Президентската институция ще се въздържи от коментар за убийството на Алексей Петров, каза вицепрезидентът

18.08.2023 | 22:30 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Защо толкова време не предложиха смяната на главния секретар на МВР

По отношение на главния секретар на МВР се учудвам, че толкова време след като беше създаден кабинет, не е направено предложение до президента за смяна, след като не са могли да работят в екип. Това коментира пред журналисти в Габрово вицепрезидентът Илияна Йотова, която е гост на тържествена заря-проверка, част от Националното честване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Много внимателно следим политическата обстановка и тревожните сигнали, които за съжаление са в много посоки, посочи тя и отбеляза, че през последните седмици информационните емисии са една "доста дълга и много тревожна криминална хроника". Йотова отбеляза, че е очаквала повече от днешната пресконференция след съвещанието в Министерския съвет, свикано от министър-председателя Николай Денков, с представители на МВР и на службите за сигурност, във връзка със зачестилите тежки криминални престъпления в страната.

Според нея българските граждани не са получили успокоение и усещане за сигурност. Йотова изрази надежда отговорните институции съвместно да върнат сигурността и стабилността в държавата. 

Вицепрезидентът каза още, че засега президентската институция ще се въздържи от коментар относно убийството на Алексей Петров. "Ние не получаваме никаква по-определена информация от институциите, които са призвани да я дават. Днес многократно чухме, че всички въпроси трябва да бъдат зададени на прокуратурата, вероятно и ние ще зададем такива въпроси", коментира тя, цитирана от БТА.

"Президентът ще прецени дали е необходим консултативен съвет за национална сигурност, това е негово правомощие", посочи още Йотова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)