България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо позволяваме паралелният износ да оставя пациенти без важни лекарства?

Д-р Мими Виткова и доц. Спас Спасков коментираха темата за паралелния износ на медикаменти в България

21.08.2023 | 09:23 Редактор: Михаела Димитрова

Председателят на здравната комисия в парламента Костадин Ангелов настоя фирмите, изнасящи лекарства от България, да бъдат проверявани от ДАНС и МВР. 

"Този въпрос е стар, не е от днес, но решение не виждаме. Причините са поне две. Първата е паралелният износ, тъй като у нас все пак има някаква формула за договаряне на цени на медикаментите, като се вземат най-ниските цени от няколко европейските страни и се търси по-ниска. Вместо да удовлетворяваме потребностите на българския народ, ние даваме възможност за този паралелен износ на медикаменти, където печелят определени търговци", коментира бившият здравен министър д-р Мими Виткова в "България сутрин".

Като втора причина тя посочи, че при такива договаряния на по-ниски цени, има и медикаменти, които отпадат от регистрация. "Случаят не е такъв.  Проблемът е, че липсва държавно виждане този сериозен проблем да бъде решен", изтъкна д-р Виткова.

Пред Bulgaria ON AIR бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков заяви, че не се мисли как да се подходи по друг начин. 

"Ако медикаментите са скъпи, няма да има паралелен износ. Ако има такъв, значи лекарствата в България са по-евтини. Това, което е същественото - да не се търси как да наложим рестрикции и да ограничим хората. Трябва да се следят наличностите и да бъдат стимулирани търговците, за да не се получават такива липси на лекарства", категоричен е той.

По думите на д-р Мими Виткова през 95-а година, когато е имало други проблеми, включително лекарствени, страната ни не се е договаряла на най-ниски цени, както се опитва да прави сега.

"Имаше фиксирана търговска надценка. Нямахме дефицити, нито паралелен износ. Има много механизми, ако има държава, която да ги създаде. Това, че ние договаряме по-ниски цени за българския пазар, не означава, че те са поносими за джоба на българина. Проблемът е в доходите на българския гражданин. Ние влизаме в по-скъпата част на здравеопазването - да хоспитализираме хора, за да можем да им дадем адекватно лечение, но това е временно", посочи тя.

Според доц. Спасков тези проблеми често възникват и по друга линия - проблеми при производството. "Такива проблеми има и в света. На базата на информацията за паралелния износ ще може да се избере каква е потребността при всяко положение през следващите месеци. Проблемът е в съвместното действие на институциите и добрата комуникация", смята той.

Според д-р Виткова, освен че липсват кадри, онкологичната помощ в страната е зле организирана. "Трябва да намерим начин и стимули, за да се изгради онкологичната мрежа, престъпление е европейска България да няма цяло едно направление", настоя тя.

Относно липсата на кадри, доц. Спасов е на мнение, че трябва да се търсят механизми, които могат да работят в днешно време. "Ако има добър начин за заплащане на труда, добър начин за организиране на следдипломната квалификация", коментира той.

"Младите хора смятат, че наистина има проблем в следдипломната квалификация, заплащането е с тежки диспропорции, то демотивира младите да останат да работят", категорична е д-р Мими Виткова.

Гледайте видеото с целия разговор.