Получаваме вода, вместо инсулин: Пациенти с диабет се справят кой както може

От Министерството на здравеопазването следят недостига на инсулин ежедневно, предлага алтернативи в лечението

08.08.2023 | 18:41 Редактор: Михаела Кирилова

Отново се отчита сериозна липса на лекарства за диабет в аптечните мрежа. За липса на инсулин сигнализират фармацевти. Те казват, че нямат доставки на около 7 вида инсулин.

Мария се бори с диабета от години и за пореден път има затруднение да се сдобие с животоспасяващото си лекарство.

"Просто се надяваш да го намериш. Ако пък не, хората, които сме в диабетните групи си помагаме един на друг, като понякога инсулинът се праща не по правилния начин и в повечето случаи пристига вода. Според мен проблемът е в това, че много трудно се изписва всичкият инсулин. Ако механизмът се смени, проблемът няма да го има", каза членът на сдружение "Диабет и преддиабет" Мария Александрова.

Според фармацевтите, в основата на проблема стои износът на лекарството.

"Този проблем е от много време и с инсулина и с другите диабетни лекарства. Основната причина е износът на тези продукти. Според информацията в ИАЛ повечето продукти фигурират", коментира председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

В позиция до Новините ON AIR, от Министерството на здравеопазването казват, че следят недостига на инсулин ежедневно.

"Следва да се има предвид, че на българския фармацевтичен пазар има множество лекарствени продукти и комбинации, оказващи ефект върху гликемичния контрол. Избор за предписване на най-подходяща лекарствена терапия за всеки конкретен пациент може да направи само правоспособен лекар, запознат със здравословното състояние на пациента, включително придружаващи заболявания, прием на други лекарства и добавки и др.", пише в позицията на МЗ.

Предстои НЗОК да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при лица над 18 г.

Вижте повече в репортажа.


3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 8 месеца
Анонимен, плюскай ти по-малко, даже изобщо, ако можеш, обществото няма нужда от индивиди като тебе Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Петкан
преди 8 месеца
В Германия липсва пройзводство на много лекарства.Внасят от чужбина.Защо ли няма на нашият пазар? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 8 месеца