България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търсиш работа в чужбина по обява, попадаш в схема за трафик на хора

Ернеста Русева и Моника Николова посочиха, че предложението за висока заплата е червена лампа

15.08.2023 | 09:14 Редактор: Искра Ангелова

Над 150 са жертвите на трафик на хора за 2022 година у нас, сочат данните на прокуратурата. Това са само докладваните случаи, по които тече досъдебно производство.

"Подвеждащите обяви за работа и предложенията за такава е един от основните методи за въвличане в трафик на хора, който е и с цел сексуална експлоатация. Те може да не са формулирани като обяви, но може да са от уста на уста, това се случва често, особено в най-уязвимите общности. Хората са склонни да се доверяват на близки, съседи, приятели, които имат опит в трудовата миграция", каза Ернеста Русева от Националната комисия за борба с трафика на хора в студиото на "България сутрин".

Тя отбеляза, че хората често търсят по-добър живот извън България.

"Хората са особено уязвими в този момент, особено ако нямат опит в трудовата миграция, ако не познават регулацията, или ако не познават законодателството в страната, в която отиват - могат лесно да станат жертва на трафиканти или експлоататори", допълни Русева.

В ефира на Bulgaria ON AIR Моника Николова от Фондация "Кампания А21" сподели, че често получават сигнали от мъже, но това не изключва и жените.

"Социалните мрежи дават бърз достъп за намиране на работа, особено чрез групи, където се пускат разни обяви и хората отново са уязвими. Търсейки препитание в друга страна, попадат в тези групи и се подвеждат", подчерта тя.

Една от "червените лампи", която трябва да ни светне, е предложението за висока заплата.

"Ако посредникът иска сума за заплащане от самия служител, това също е нерегламентирано, защото обичайно имат сключен договор с работодателя в държавата. Ако нещата са уредени законово, тогава не се изисква да заплаща каквато и да е такса. Има списък с лицензираните агенции и посреднически услуги за трудовата заетост. Преди да заминават е хубаво да се подготвят максимално добре, да вземат телефон на представителството ни в държавата, в която отиват, да знаят, че никой няма право да им задържи документите за самоличност под какъвто и да е предлог", коментира Ернеста Русева.

Тя поясни, че договорът, който ще подпишат, трябва да е на език, който човекът разбира.

"Всеки гражданин има достъп до националната телефонна линия, тя е напълно безплатна и анонима. Граждани могат да се обаждат и от Европа. Има още една услуга - проверка на работата. Ако на хората не им се занимава с цялото нещо, най-лесно е да се обадят на телефона, да кажат какво е предложението за работа, оттам нататък екипът се заема да направи едно обстойно проучване за дадената работа, фирма, дали наистина е така и до 3 дни връща обратна връзка", добави Моника Николова.

А номерът, на който всеки може да се обади, е 0800 20 100 - ако се звъни от чужбина, трябва да се добави +359.

"Понякога има заплахи за хората, заплахи за семейството, ако е останало в България, насилие. Превенцията е важна", категорична е Николова.

Русева е на мнение, че много често хората, които са жертва на трафик, са били жертва и на насилие.

"Хората много често са заплашвани, принудително са задържани, подведени са, че ще работят нещо друго, но впоследствие се оказва, че са принудени да предоставят сексуални услуги, без да го желаят. Съществуват и хора, които желаят да работят това. В Западна Европа много често това е легализирано, но те не познават правата си и не знаят как да се защитят. Често получаваме обаждания и от близки на пострадалите. Имало е случай, в който клиент на момичето е съдействал, за да може тя да се измъкне. Изисква се смелост, за да избягаш, особено когато престъпникът заплашва близките ти", даде пример тя.

Моника Николова разкри, че често жертвите, с които те работят, имат такъв вид насилие, каквото Дебора от Стара Загора е преживяла.

"Остригването на косата е хладнокръвно посегателство към жертвата, то е с цел сплашване. Но също така е послание за други потенциални жертви. Доста често експлоататори и трафиканти действат по този начин. Те всяват страх и срам на съответната жертва, но и оставят такива белези, които да напомнят на другите момичета, ако те решат да се измъкнат, да подадат сигнал и да се оплачат в полицията - това ще последва и за тях", каза още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа